Izvor: B92, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv ekstremizma

Beograd -- Predsednik Srbije i poglavar Islamske zajednice u BiH založili se za pokretanje novog srpsko-bošnjačkog dijaloga.

Boris Tadić i reis-ul-ulema Mustafa Cerić, kako se navodi u saopštenju iz pres službe predsednika, "iskazali su protivljenje svakom vidu ekstremizma, etničkog ili religijskog, i založili se za pokretanje novog srpsko-bošnjačkog dijaloga koji treba da doprinese izgradnji trajnog mira, stabilnosti i tolerancije među narodima na Balkanu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Tadić i Cerić su se saglasili da je proces uspostavljanja jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji pitanje o kojem treba da se izjašnjavaju "građani Srbije muslimanske veroispovesti, bez mešanja države ili islamske zajednice iz drugih zemalja".

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i sandžački muftija Muamer Zukorlić pozvali su Borisa Tadića da probleme zajednički dele i rešavaju.

"Tadić je čovek koji ume da sluša i čini napor da razume onog koga sluša. Mi smo danas bili dobri slušatelji, ali i prenosioci poruka koje se tiču islamske zajednice", rekao je Cerić Tanjugu, nakon razgovora s predsednikom Srbije u Beogradu.

Tokom otvorenog i prijatnog razgovora sa Tadićem, kako je Cerić istakao, bilo je reči o tome kako dalje u budućnost, "kako zajednički da podelimo sve naše greške i kako da se suočimo s našom prošlošću i budućnošću nakon raspada bivše SFRJ".

"Jasno je da je svaka etnička grupa bivše Jugoslavije otišla svojim putem... a Albanci će po svim predviđanjima dobiti nezavisno Kosovo, dok Srbi i Bošnjaci ostaju da dele prostor, političku vlast i budućnost", kazao je on.

"Razumno je da to prihvatimo kao realnost i da je između razdvajanja ili zajedničkog života biramo potonje. Svi ljudi u Srbiji treba da razumeju da jedinstvena, stabilna, jaka i dobro oragnizovana Islamska zajednica doprinosi miru i stabilnosti Srbije", poručio Cerić.

On je dodao da je njegova briga i obaveza, kao vrhovnog poglavara, da se upozna s primenom verskih ljudskih prava u Srbiji, o čemu će izvestiti, kako je rekao, neke međunarodne organizacije.

Sandžački muftija je kazao da je u Novom Pazaru sve spremno sa sutrašnje održavanje takozvanog Objediniteljskog sabora Islamske zajednice Srbije.

On je ocenio da je Bošnjačko nacionalno veće politički organ koji nema nikakve nadležnosti nad verom. "Uvažam njihovo pravo da iznesu svoj stav", kazao je Cerić i najavio da će na Saboru biti usvojen novi ustav, organi i mešihat islamske zajednice u Srbiji. Saboru će, kako je Zukorlić najavio, prisustvovati predstavnici svih islamskih zajednica sa područja bivše SFRJ.

Registrovana Islamska zajednica Srbije

Islamska zajednica Srbije saopštila je danas da je Vlada Srbije potvrdila da je formiran rijaset te zajednice sa sedištem u Beogradu, na čijem je čelu reis-ul-lema Hamdija Jusufspahić.

Ministarstvo vera Srbije potvrdilo je 9. marta da je Islamska zajednica Srbije upisana u registar crkava i verskih zajednica na osnovu Pravilnika o sadržini i načinu vođenja tog registra, kao i na osnovu Zakona o crkvama i verskim zajednicama.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva vera, IZS je priznata kao tradicionalna verska zajednica u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.