Izvor: B92, 27.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv diskriminacije zaraženih

Beograd -- Sprečavanje diskriminacije obolelih od HIV-a i osoba koje žive sa njima osnovni je cilj kampanje Šta ove osobe čini drugačijim.

Kampanju organizuje nevladina organizacija Ku klub koju su osnovale osobe ugrožene HIV-om, uz podršku omladine JAZAS-a i Nacionalne kancelarije za HIV i AIDS. U svetu je ove godine od side umrlo oko tri miliona ljudi, a u Srbiji 21 osoba.

Ljudi inficirani HIV-om, uz suočavanje sa bolešću, često su odbačeni i od društva. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nenad Petković iz nevladine organizacije Ku klub koja se bori protiv diskriminacije obolelih od HIV-a kaže da se i dalje dešava da bolesni ne mogu da se zaposle, da članovi porodice obolelog dobijaju otkaze, kao i da hiv pozitivnu decu ne upisuju u škole ili ih iz njih izbacuju.

"Diskriminacija postoji i na sudovima, imamo slučaj donošenja presude gde je razlog nedodeljivanja deteta majci to što ima HIV. Na svakom terenu ima diskriminacije, mi moramo da pronenimo svest društva", kaže Petković.

Aleksandar Bojović iz nacionalne kancelarije za HIV i AIDS kaže da u diskriminaciju spada i to da obolele od HIV-a lekari odbijaju da pregledaju.

"To je ono protiv čega moramo da se borimo i puno da radimo na edukaciji zdravstvenih radnika da do toga ne dolazi. Svesni smo činjenice da i pored edukacije i pored rada uvek postoje pojedinačni slučajevi i to je za svaku osudu", kaže Aleksandar Bojović, iz Nacionalne kancelarije za HIV i AIDS.

U Nacionalnoj kancelariji za HIV i AIDS navode da je najbitnije obrazovanje, prvenstveno među najmlađima jer je polovina novoobolelih mlađa od 25 godina.

Ove godine u Srbiji registrovan je 71 novi slučaj zaraze virusom HIV-a, a čak 85 odsto je zaraženo nezaštićenim seksualnim odnosom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.