Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv Zakona o verskim zajednicama

Beograd -- Predstavnici Evanđeoskog udruženja sveštenika kažu da je Predlog zakona o verskim zajednicama "potpuno neprihvatljiv".

Ovo udruženje i Savez baptističkih crkava u Srbiji pozvali su Skupštinu Srbije da takav zakon ne usvoji. Aleksandar Mitrović, predsednik Evanđeoskog udruženja, koje okuplja sveštenike i vernike protestantske vere, izjavio je na konferenciji za novinare da taj predlog zakona sadrži dosta diskriminatorskih pojedinosti i nejasnih objašnjenja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je istakao da se njime vrši klasifikačija crkava i selektivno priznaje pravni kontinuitet verskih zajednica.

Sveštenik Prve baptističke crkve u Beogradu Dane Vidović kazao je da u Srbiji postoji nasleđeno stanje negativne percepcije malih verskih zajednica i medijska kampanja koja se vodi protiv njih poslednjih 20 godina. Vidović je rekao da su tome doprinele pravoslavna crkva, vojska i policija koje su, u tom periodu, podizale nivo netrpeljivosti i diskriminacije. "Zakon ne podiže nivo tolerancije i prag zaštite verskih zajednica već ozakonjuje taj diskiminatorski trend u društvu", rekao je on.

Prema njegovim rečima osnovni nedostatak zakona je što su njime obuhvaćene samo tadicionalne verske zajednice na ovom prostoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.