Protestovali Zastavini radnici

Izvor: RTS, 28.Apr.2010, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestovali "Zastavini" radnici

Radnici "Zastave" koji nisu prešli u fabriku "Fijat automobili Srbija" protestovali ispred ulaza u fabrički krug. Predstavnici sindikata pozvali na pregovore Ministarstvo ekonomije i dali rok za rešenje njihovih problema do 5. maja.

Oko 400 radnika kragujevačke "Zastave" koji nisu prešli u fabriku "Fijat automobili Srbija", održalo je danas protest isred ulaza u fabrički krug, jer su nezadovoljni isplatom umanjenih zarada.

Predstavnici sindikata pozvali su Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekonomije na pregovore o visini zarada za radnike koji nisu radno angažovani u italijansko-srpskoj kompaniji i poručili da neće prihvatiti zaradu ispod 80 odsto pune plate.

Oni su dali rok do 5. maja, za kada su zakazali novi protest ako se ne reši njihov problem.

Među 400 radnika koji su protestovali bilo je i oko 100 invalida rada koji su podsetili na obećanja da im se formira zaštitna radionica.

Radnici koji nisu radno angažovani rekli su da su danas primili martovsku zaradu u visini od 60 odsto pune plate.

Sindikati su ocenili da su obmanuti i da isplata u tom procentu nije zakonita, kao i da nije u skladu sa protokolom iz maja 2008.

Protest bez incidenata 

Današnji protest je održan uz jake mere policijskog obezbeđenja ali inicedenata nije bilo.

Sindikati su poručili da nisu protiv fabrike "Fijat automobili Srbija" i da ne nameravaju da koče rad fabrike protestima, već samo traže posao.

Ministarstvo ekonomije Srbije juče je saopštilo da će od aprila za oko 600 "Zastavinih" radnika koji ne rade ništa i ne dolaze na posao biti isplaćivano 60 odsto zarade sa doprinosima za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Oko 400 "Zastavinih" radnika koji su povremeno radno angažovani primaće 70 odsto zarade, dok će pune zarade primati oko 800 radnika koji su ostali u Zastava automobilima i rade na sređivanju fabrike, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ranije je odlučilo je, da od aprila, radnicima "Zastave" koje nije preuzeo "Fijat" isplaćuje 60 odsto nekadašnjih zarada. I dok u Ministarstvu ističu da tako žele da odvoje rad od nerada, sindikat najavljuje proteste.

Protokolom Sindikata i Ministarstva ekonomije predviđeno je da dok čekaju posao "Zastavini" radnici primaju plate od državnih subvencija. Do marta je trebalo da dobijaju zarade kao u nekadašnjoj fabrici umanjene za topli obrok i prevoz, a o očekivanom smanjenju, tvrde u sindikatu trebalo je da pregovaraju ovog meseca.

"Njihov predlog je da primaju 60 odsto od plate što je za nas neprihvatljivo i nije u skladu sa onim što smo se dogovorili. Sigurno je da treba da dobijaju manje od onih radnika koji rade, ali mislim da oni radnici koji sada rade zaslužuju mnogo više od onoga što dobijaju", rekao je predsednik Sindikata "Zastava automobili" Zoran Mihajlović.

Aleksandar Ljubić iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja pozvao je radnike da ne blokiraju rad "Fijat automobila Srbije" i dodao je da postoje druga mesta da radnici izraze protest, a ne blokadom fabrike.

Ljubić je naglasio da ako dođe do blokade privatne firme da očekuje od državnih organa da zaštite interes firme. 

Inače, za oko 1.800 "Zastavinih" radnika koje nije preuzeo "Fijat" država se obavezala da obezbeđuje plate do kraja ove godine, ili dok ne budu radno angažovani u preduzeću "Fijat automobili Srbija".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.