Protest zbog zastoja u traganju za nestalima

Izvor: Blic, Tanjug, 30.Avg.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog zastoja u traganju za nestalima

Juče u Beogradu obeležen

Međunarodni dan nestalih

BEOGRAD - Predsednik nevladine organizacije „Veritas" Savo Štrbac ocenio je juče da se ne može govoriti o zastoju procesa ekshumacija i identifikacija svih žrtava pošto je u zastoju zapravo „samo potraga za nestalim Srbima".

„Kada se traga za nestalim Hrvatima, prekopa se cela Hrvatska za mesec dana ako postoji neka informacija", rekao je Štrbac povodom Međunarodnog dana nestalih. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Isto je i na području BiH, gde oba entiteta i sva tri naroda, ako dođu do informacija, imaju otvorenu mogućnost da izvrše ekshumacije, kao i Albanci na Kosovu i Metohiji", dodao je Štrbac istakavši da „jedino Srbi u Hrvatskoj i na Kosovu nemaju takvu mogućnost". On je naveo da „Veritas" u Hrvatskoj trenutno traga za 2.300 nestalih, među njima je 1.516 civila, od kojih 605 žena, ukazavši da civili čine ogroman broj - više od 66 odsto nestalih, a žene oko 26 procenata.

„Mi još nismo uspeli ni da verifikujemo ovaj ukupan broj nestalih kod međunarodnih organizacija, jer i to ide teško", kazao je Štrbac i dodao da zato dolazi do manipulacija. Prema njegovim rečima, razumljivo je da potraga stane kada nema šta da se radi. „Dođete do zida i dalje ne možete, jer nema informacija", kazao je Štrbac, „ali u ovom slučaju situacija je potpuno obrnuta". „Mi već godinama znamo za oko 800 registrovanih grobnih mesta, a još nisu ekshumirana, iako nema nikakvih prepreka, osim dobre volje hrvatskih vlasti da izvrše ekshumacije", naveo je Štrbac i dodao da je „Veritas" najviše podataka dobio upravo od hrvatske državne komisije. Štrbac je naglasio da je problem što međunarodna zajednica ne vrši nikakav pritisak na vlasti u Zagrebu iako poštovanje ljudskih prava podrazumeva i ispunjavanje obaveza prema nestalima. Prema njegovoj oceni, cilj je da se što bezbolnije završi suđenje hrvatskim generalima u Hagu za zločine u „Oluji" koji će se svesti na 350 od ukupno 2.000 žrtava i da se Hrvatskoj olakša put u Evropsku uniju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.