Protest zbog uništavanja skulpture

Izvor: Akter, 13.Sep.2015, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog uništavanja skulpture

Oko 300 ljudi okupilo se danas u Sankt Peterburgu u znak protesta nakon što su radikalni pravoslavni aktivnisti krajem avgusta uništili reljefnu skulpturu demona na jednoj zgradi u centru grada

Reljefna skulptura koja prikazuje mitološko biće s krilima slepog miša, nalazi se na jednoj zgradi s početka 20. veka i upisana je u registar arhitektonskog nasleđa Sankt Peterburga.

Odgovornost za taj vandalski čin preuzela je jedna grupa ekstremnih pravoslavnih aktivista >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << koja sebe predstavlja kao "Kozaci Sankt Peterburga". Zvanične organizacije Kozaka su navele da nemaju nikakve veze s tom grupom.

Okupljeni su danas pozvali na veću zaštitu drugih istorijskih zgrada i parkova u Sankt Peterburgu. Lokalni zvaničnik Aleksandar Kobrinski koji je pristvovao skupu, izjavio je da "grad treba zaštiti od vandala, građevinskih firmi pa čak i verskih organizacija".

Taj vandalski čin dogodio se dve nedelje nakon uništenja u Moskvi radova jednog avangardnog sovjetskog vajara, koje ekstremni pravoslavni aktivisti smatraju bogohulnim delima.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.