Izvor: B92, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog nepoštovanja običaja

Beograd -- Helsinški odbor protestuje zbog serviranja obroka sa svinjskim mesom deci bošnjačke nacionalnosti.

Povodom teksta objavljenog u dnevnom listu "Blic" o nezadovoljstvu roditelja dece bošnjačke nacionalnosti zato što se u dečijem vrtiću "Paša i Nataša" u Novoj Varoši serviraju obroci sa svinjskim mesom, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji skreće pažnju da se radi o još jednom primeru diskriminacije u Srbiji čijim građanima je dobro poznato da muslimanski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << verski kanoni zabranjuju upotrebu svinjetine.

Odbor takođe smatra neodrživim stav Jelene Zečević, predsednice Upravnog odbora dečijeg vrtića, da se "verski običaji ne mogu sprovoditi u ustanovama ovog tipa" i podseća da iskustvu Srbije nisu nepoznati primeri odvojenog spremanja obroka za pripadnike različitih veroispovesti.

Podržavajući zahteve roditelja bošnjačke nacionalnosti, Helsinški odbor poziva nadležne institucije da reaguju kako bi se umesto dosadašnje diskriminirajuće prakse uvela praksa poštovanja kulturnih i verskih posebnosti svih građana Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.