Protest zbog Srebrenice

Izvor: S media, 11.Okt.2009, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog Srebrenice

Predstavnici više nevladinih organizacija protestovali ispred zgrade predsednika Srbije, zahtevajući da se 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Kampanji koja se od februara prošle godine održava svakog 11. u mesecu, prisustvovale su i predstavnice civilnog sektora iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i 13 organizacija Medjunarodne mreže žena u crnom iz Izraela i Palestine.

Koordinatorka organizacije Žene u crnom Staša Zajović rekla je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da očekuje da će predsednik Srbije Boris Tadić ispuniti medjunarodnu obavezu, uvažiti dostojanstvo žrtava u Srebrenici i započeti ozbiljniji i odlučniji obračun sa nekažnjivošću nasilja i zločina.

Zajović je dodala da se od predsednika Srbije očekuje da utiče na uspostavljanje političke volje i primenu zakona koji će doprineti da se obezbedi potpuna kontrola nad delovima tajnih službi i kultura kažnjivosti zločina.

Zajović je navela da se Žene u crnom solidarišu sa svim žrtvama ratnih zločina, bez obzira na etničku pripadnost i da je zajednička gradjanska odgovornost da se empatija i solidarnost izraze pre svega sa žrtvama genocida u Srebrenici.

Na protestu je pročitan zahtev predsedniku Tadiću da podrži inicijativu da se 11. juli proglasi danom sećanja na genocid u Srebrenici, u kome se poručuje da presuda Medjunarodnog suda pravde obavezuje Srbiju da se jasno distancira od ratnih zločina.

U tom proglasu podseća se i da je Evropski parlament 15. januara 2009. godine usvojio rezoluciju o proglašenju 11. jula Danom sećanja na genocid u Srberenici i da je to postala i obaveza vlasti u Srbiji, imajući u vidu političku volju da Srbija postane deo Evropske unije.

Zahtevu da se 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici pridružilo se više od stotinu nevladinih organizacija.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.