Protest vaspitačica

Izvor: Politika, 13.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest vaspitačica

Predstavnici predškolskih ustanova okupljaće se ispred Ministarstva prosvete svake sedmice

Predstavnici predškolskih ustanova Srbije organizovaće 23. aprila u podne protest ispred Ministarstva prosvete. Zahtevaju da se predlog zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju što pre uputi na razmatranje u Vladu Srbije i u Narodnu skupštinu, saopšteno je iz Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije.

Osim toga, oni traže i da se sistemski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << reši problem plata zaposlenih u predškolskim ustanovama u Srbiji i to izmenama u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izradom uredbe sa koeficijentima svih profila zaposlenih u predškolskim ustanovama Srbije, čime bi se izvršile izmene i dopune uredbe za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama Srbije, dodavanjem naše uredbe i ukidanjem člana 3 u njoj.

– Pošto su mališani sa kojima radimo u veoma osetljivom uzrastu, vrtići će raditi normalno, ali mi moramo da izrazimo negodovanje, jer nam se od 2002. godine obećavaju promene do kojih nikako da dođe – kaže za „Politiku” Ljiljana Kiković, predsednica sindikata, naglašavajući da je osnovni problem nepostojanje uredbe sa koeficijentima profila zaposlenih u predškolstvu i zakona o istom.

Po njenim rečima, kolektivni ugovori postoje samo u Beogradu, dok je u drugim opštinama određivanje koeficijenta uglavnom prepušteno proceni lokalne samouprave.

– Razlike u primanjima kreću se i do 10.000 dinara, pa je tako plata zaposlenih u vrtićima u glavnom gradu 35.000, a u unutrašnjosti 27.000 – objašnjava Kikovićeva dodajući da predstavnici predškolskih ustanova traže izjednačavanje plata u drugim gradovima Srbije sa iznosom plata svih profila zaposlenih u predškolskim ustanovama Beogradu.

Ona ističe da, zbog specifičnosti i osetljivosti populacije sa kojom rade, vaspitači moraju imati normalne uslove za život i rad. S obzirom na to koliko vremena deca provode u vrtiću, veoma je, kaže, važno, kakav je vaspitač.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici predškolskih ustanova okupljaće se ispred Ministarstva svake sedmice, sve dok ova dva zakona ne uđu u skupštinsku proceduru.

B. M. M.

[objavljeno: 14/04/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest predškolskih ustanova

Izvor: Večernje novosti, 13.Apr.2009

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije obavestio je danas ministra prosvete Srbije Žarka Obradovića da će 23. aprila organizovati protest, sa zahtevom da se sistemski reši problem plata zaposlenih u predškolskim ustanovama

Nastavak na Večernje novosti...

Predškolske ustanove najavile protest za 23. april

Izvor: 24sata, 13.Apr.2009

Sindikat traži da Vlada Srbije što pre usvoji zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju i da se problem plata u Srbiji reši izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i kroz uredbu o koeficijanetima svih profila zaposlenih.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.