Izvor: B92, 23.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest umetnika zbog penzija

Beograd -- Koordinacioni odbor umetničkih udruženja Srbije u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzurić u 15 časova organizuje protestno okupljanje.

Kako je zamišljeno, oni će popunjavati obrazac "PPD-SU", jer su sa novim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, samostalni umetnici Srbije postali obavezani da sami plaćaju socijalno osiguranje.

Dragoslav Krnajski, predsedavajući Koordinacionog odbora kaže da su zahtevi umetničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udruženja da se primena ovog zakona odloži i da se za to vreme izvrši njegovo preispitivanje: "Problem je u činjenici što je sve ovo osmišljeno na način koji nije sagledavao poziciju kulture i umetnika. Jednostavno je promenjen model, koji u osnovi pre odgovara zanatlijama i drugim vrstama delatnosti, a ne umetničkim delatnostima. Priprema se novi, opšti zakon o kuluturi, kojim je i ova problematika utvrđena, slično modelu koji se primenjuje u Sloveniji i Hrvatskoj, gde takođe postoji plaćanje doprinosa samostalnim umetnicima. Očekujemo i zato smo odlagali donošenje ovog zakona, jer on treba da omogući pravilnije rešavanje ovog pitanja , a ne modelom u kom će se , preko Ministarstva finansija razrešavati pitanja iz oblasti kulture."

Samostalni umetnici smatraju da je primena ovog zakona neprihvatljiva dok se ne formira slobodno tržište umetničke delatnosti i dok se ne obezbedi naplata autorskih honorara i zaštita autora od piraterije.

Prethodnih šezdeset godina, samostalni umetnici su socijalno osiguranje imali iz državnog budžeta. Ministarstvo kulture je podržalo zahteve samostalnih umetnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.