Izvor: B92, 10.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Vranju protiv vladike Pahomija

Vranje -- Oko dve stotine građana Vranja zatražilo je na protestu u tom gradu da vladika Pahomije, koji je optužen za seksualno zlostavljanje dečaka, bude razrešen dužnosti episkopa Srpske pravoslavne crkve. Takođe, zatražili su i obustavu sudskog postupka koji je vladika Pahomije pokrenuo pred Crkvenim sudom protiv sveštenika Gorana Arsića i monahinje Jovane, koji su svedočili u istrazi protiv njega, javlja novinar Radija B92 Jelena Aleksić.

Priča o vladiki Pahomiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobila je novu dimenziju nakon odluke o zabrani sveštenodejstva svešteniku Goranu Arsiću. Sa procesa je u subotu upućen zahtev Sinodu SPC da se sa mesta pravoslavne episkopije ukloni episkop vranjski Pahomije i izabere novi episkop. Drugi zahtev se odnosi na obustavu svih procesa pred crkvenim sudom eparhije vransjke koje je episkop Pahomije pokrenuo protiv sveštenika i monahinja koji su svedočili u krivičnom postupku pred Opštinskim sudom u Vranju, gde se vladika Pahomije tereti za seksualno zlostavljanje dečaka. Međutim, na glavno pitanje - da li je vladika Pahomije kriv ili ne za zlostavljanje dečaka, mišljenja Vranjanaca su podeljena: jedni tvrde da je vladika učinio mnogo za eparhiju time što je obnovio crkvu i sve okolne manastire, dok druga strana ističe kao pitanje odakle novac za sve to navodeći kao glavni dokaz krivice vladike Pahomija to što deca koja tvrde da su zlostavljana nemaju razlog da govore neistinu.

Obraćajući se okupljenima jedan od organizatora protesta Gordana Salatić istakla je da sveštenik Goran Arsić, kao i ostala sveštena lica na koje se odnose odluke o prestanku njihove službe, predstavljaju "zdravo telo Hristove crkve": "Pitam se kako može da optuženi Tomislav Gačić kao vladika Pahomije optužuje svedoke i zabranjuje im rad ugrožavajući im egzistenciju. Možemo li očekivati da će SPC dozvoliti osvetu i progon? Crkva je vekovima u najvećim iskušenjima bila uz svoj narod održavši ga duhovno i nacionalno".

Sveštenik Goran Arsić u izjavi za B92 kaže da se fokus javnosti mora držati na dečacima koji su zlostavljani. Arsić dodaje da u rešenju o prestanku njegovog sveštenodejstva nije naveden konkretan razlog za takvu odluku: "Tamo su pomenuta dva člana iz Ustava SPC u kojima se ne vidi zbog čega konkretno, jer oba ta člana imaju više mogućnosti. Dakle, trebalo bi da ja sada nagađam koji je to razlog. Ja ne želim da nagađam, jer pravni akt te vrste treba bezuslovno da sadrži i obrazloženje".

Suđenje episkopu Pahomiju, optuženom da je nad četvoricom maloletnika vršio bludne radnje i da je zloupotrebio službeni položaj, počeće 29. maja pred Opštinskim sudom u Vranju. Podsetimo, Opštinsko tužilaštvo u Vranju podiglo je 21. aprila optužni predlog protiv vladike Pahomija, nakon saslušanja grupe dečaka koji episkopa SPC terete da ih je seksualno zlostavljao. Za delo za koje je optužen vladika Pahomije zakonom je predviđena zatvorska kazna do tri godine ili novčana kazna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.