Protest studenata zbog školarina

Izvor: B92, 22.Okt.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest studenata zbog školarina

Beograd -- Studenati FPN-a, FON-a i Fakulteta za bezbednost predali su zameniku minustra prosvete zahtev da se studenti sa 48 bodova oslobode plaćanja školarine.

Kako je dogovoreno na sastanku sa Slobodanom Jaukovićem, pomoćnikom ministra, zakazan je novi sastanak o zahtevima studenata za utorak, 26. oktobra.

Oko 400 studenata sa tri fakulteta, sa pištaljkama i zastavama prošetalo je od Ulice vojvode Stepe do zgrade Ministarstva u Nemanjinoj. Kažu boli ih nepravda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i neispunjena obećanja.

Iako je, kada je Bolonjska deklaracija usvojena, rečeno da će svi studenti koji skupe više od 48 bodova moći da upišu sledeću godinu studija o trošku budžeta, situacija se sada promenila.

"Imam 53 boda od 61 i želim da mi bude palćena školarina jer nemam 1000 evra"

"Nešto su nam nudili na faksu 40 odsto oni da plate, ostatak mi. Ali ako dajem 600 daću jos 400 i biće 1000, a pošto nemam 1000 nemam ni 600, tako da ću verovatno da odustanem od fakulteta"

"Želim da se trud poštuje. To što mi učimo na fakultetu da se vrednuje na pravi način onako kako bi trebalo".

"Zato što sam dala uslov od 48 bodova i hoću da mi bude plaćena školarina"

"Naći će se para. Krediti ili nesto, nekako se mora finansirati".

Predstavnike studenata primio je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Slobodan Jauković, a posle jednočasovnih razgovora dogovoreno je da oni budu nastavljeni u utorak.

Akademcima je obećano da će njihovi zahtevi biti razmotreni i da će u saradnji sa drugim ministarstvima pokušati da pronađu rešenja.

Student kažu da neće odustati, ali ni prihvatiti ponude pojedinih dekana da im fakultet finansira deo školarine.

"Bolji studenti se diskriminišu na taj način što ne mogu da osvoje dovoljno bodova. Npr, student koji je očistio drugu godinu, u trećoj ima mogućnost da osvoji samo 60 bodova, dok student koji je upisao kao samofinansirajući sa 37 bodova može 80 i više i imamo apsurd da na listi imamo dečka koji ima prosek 10 i čisti godinu za godinom nije u prvih 10 već oni studenti koji su osvojili 70 i više bodova", kaže student FPN-a Saša Ozmo.

Šetnju i protest obezbeđivalo je mnogo policajaca, a posle dogovora studenti su se razišli.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.