Protest studenata u Prištini, 33 uhapšena

Izvor: RTS, 07.Feb.2014, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest studenata u Prištini, 33 uhapšena

Povređeno 70 osoba, među kojima je 39 demonstranata i 31 policajac, u protestu studenata u Prištini. Uhapšene 33 osobe. Studenti već peti dan zahtevaju ostavku rektora Ibrahima Gašija zbog objavljivanja naučnog rada u nepostojećim novinama.

Više stotina studenata okupilo se petog dana ispred zgrade rektorata Univerziteta u Prištini zahtevajući ostavku rektora Ibrahima Gašija zbog objavljivanja naučnog rada u nepostojećim novinama. Tokom protesta uhapšena su 33 demonstranta, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << povređeno je 70 osoba.

Među povređenima je 39 učesnika protesa i 31 policajac. Prištinski mediji su javili da stotine studenta protestuje ispred zgrade rektorata koju čuvaju jake specijalne policijske snage, i da je povređen veliki broj studenata, kao i novinara od spreja koji je upotrebila policija.

Portparol policije Agron Borovci je optužio studente da su krivi za nasilje, a za policajce je rekao da su bili na visini zadatka.

Prema njegovim rečima, studenti su upotrebili tvrde predmete, ali i ostala sredstva - kao što su boja i neidentifikovana tečnost, pa su policajci izvukli deblji kraj.

Borovci je istakao da je policija u funkciji zaštite slobode i ljudskih prava svih građana, koji imaju pravo da protestuju, ali ne da ugrožavajući slobodu i bezbednost drugih, prenose prištinski mediji.

Protestima su se danas priključili i publicista Veton Suroi, direktorka kompanije "Koha" Flaka Suroi, bivši oficir za vezu Kosova u Beogradu Lulzim Peci, bivši savetnik kosovske predsednice Ilir Deda i veliki broj poznatih ličnosti civilnog sektora na Kosovu kao i pojedini novinari i analitičari.

Kako javljaju mediji, policija je uhapsila Dedu i veliki broj studenata.

I u ovom trenutku stotine studenata protestuje ispred zgrade Rektorata, a jake snage policije čuvaju zgradu Rektorata, javlja RTV 21 i dodaje da je na stotine studenata povređeno, kao i veliki broj kamermana i novinara od spreja koji je policija upotrebila u sukobu s demonstrantima.

U reagovanju Upravnog odbora Univerziteta u Prištini traži se da se tom odboru omogući da razmotri situaciju i da donese odgovarajuće mere.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.