Izvor: B92, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest rudara pred vladom

Beograd -- Sindikat rudara Resavica zadovoljan je prvom rundom pregovora sa predstavnicima Vlade Srbije, nastavak pregovora u ponedeljak.

Predsednik Sindikata podzemne eksploatacije Resavica je rekao da će pregovori biti nastavljeni u ponedeljak u 12 sati i dodao da su ih danas popodne u Vladi Srbije primili ministri rada i zapošljavanja i rudarstva i energetike Slobodan Lalović i Radomir Naumov, kao i predstavnici ministarstva finansija.

On nije želeo da precizira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta je dogovoreno na današnjem sastanku, naglašavajući da će o tome govoriti posle nastavka pregovora, ali je dodao da, dok ne dođe do potpunog dogovora, rudari nastavljaju štrajk.

Rudari rudnika Resavica danas su na par sati blokirali Ulicu kneza Miloša, zahtevajući uskladjivanje zarada sa troškovima života i uplate zaostalih doprinosa kako bi 180 radnika moglo da ode u penziju. Oni su blokirali saobraćaj u znak protesta što ih do tada niko iz vlade nije primio na razgovor. Miletić je naglasio da rudari neće nastaviti sa blokadom ulica u Beogradu.

Rudari svih devet rudnika podzemne eksploatacije u okviru kompanije Resavica, danas su došli gnevni i ljuti ispred zgrade vlade. Oni zahtevaju da država isplati doprinose za penziono, invalidsko i zdravstveno osiguranje da bi 180 rudara moglo da ode u penziju.

Takođe, traže povećanje plate za 10 odsto. Zvonimir Žmidor, predsednik sindikata rudnika Rembas, kaže da bi premijer trebao da pomogne rudarima: "Ako Srbija ne zna da rudar posle 45 godina rada u jami ne može da dobije zasluženu penziju, mislim da Koštunica treba da to najozbiljnije da shvati, jer su ga svi rudari doveli na vlast 5. oktobra, a da mi već dve godine nemamo pravo na odlazak u penziju jer nam nisu uplaćeni doprinosi. Ovome je došao kraj".

Inače, prosečna plata u Resavici je oko 25.000 dinara.

Na čelu protestne kolone nošena je rudarska zastava, a rudari su u toku protesta sve vreme uzvikivali parole kao što su: "Lopovi lopovi" i "Izađite napolje". Na jednom od transparenata bila je parola: "Bitange, gde će vam duša".

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je uoči najavljenog dolaska rudara da će Vlada Srbije obezbediti sredstva za neuplaćene doprinose: "Radi se o iznosu od oko 25 miliona dinara. Vi znate da je donet Zakon o povezivanju radnog staža, mi ćemo taj zahtev prihvatiti i svakako ćemo omogućiti rudarima da odu u penziju, dakle uplatićemo taj iznos za njih".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.