Izvor: B92, 07.Feb.2010, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest rezrvista u Kraljevu

Kraljevo -- Bivši ratni vojni rezervisti sa područja Kraljeva protestovali su, zahtevajući da im se isplate dnevnice za vreme provedeno na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Protest je organizovalo kraljevačko Udruženje učesnika ratova od 1991. do 1999. godine sa ciljem da njihovi članovi, bivši vojni rezervisti nekadašnje Treće armijske oblasti, budu isplaćeni "po topličkom modelu".

Rezervisti sedam opština Topličkog okruga su krajem 2007. godine dobili dnevnice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u iznosu od 250.000 dinara, koje su je isplaćena u šest jednakih mesečnih rata.

Predsednik Udruženja učesnika ratova od 1991. do 1999. godine Sreten Lazović izvestio je oko 300 okupljenih rezervista o rezultatima sastanka delegacije kraljevačkih rezervista sa ministrom za rad i socijalnu politiku Srbije Rasimom Ljajićem.

Lazović je agenciji FoNet rekao da je ministar Ljajić bivšim ratnim vojnim rezervistima sa područja Kraljeva obećao pomoć od ukupno 650.000 dinara, kako bi zdravstveno najugroženiji mogli da se rehabilituju u nekoj od okolnih banja.

Ministarstvo je obećalo, kako je rekao Lazović, da će izdvojiti i novac za podizanje spomen-ploče u varošici Ušće, iz koje je poticao veliki broj poginulih na Kosovu.

Kako se na protestnom mitingu moglo čuti, Ljajić rekao je kraljevačkim rezervistima da ne daje lažna obećanja vezana za isplatu ratnih dnevnica, ali da Vladi može da prenese njihove zahteve i da ih obrazloži.

Tužbe koje su bivši ratni vojni rezervisti podnosili stigle su do Vrhovnog suda Srbije.

Ukoliko ni Vrhovni sud ne presudi u njihovu korist, kraljevački rezervisti spremni su da pravdu potraže u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, rečeno je na protestnom mitingu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.