Protest rezervista na prelazu Merdare

Izvor: Politika, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest rezervista na prelazu Merdare

Oko 1.000 vojnih rezervista iz Topličkog okruga stiglo je juče na administrativni prelaz Merdare između Kosova i Metohije i centralne Srbije, kako bi nastavili protest zbog neisplaćenih ratnih dnevnica iz 1999. godine.

Rezervisti su na administrativnu liniju sa Kosmetom stigli tek posle incidenta u kome je došlo do koškanja sa policijom i razbijanja kordona koji ih je čekao na oko tri kilometra od Merdara. Oni su do policijskog kordona došli u vozilima, izašli iz njih i sukobili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se sa policijom, koja im nije dozvolila da nastave put i dođu do same administrativne linije. Rezervisti su tada razbili kordon i pešice se uputili ka prelazu u Merdaru, dok je policija u više navrata, gurajući se po putu sa učesnicima protesta, pokušala da ih spreči u toj nameri.

Rezervisti koji su odeveni u vojne uniforme po dolasku na policijski punkt u Merdaru kazali su da su skup prijavili Kforu, Unmiku i Kosovskoj policiji. Učesnici protesta su poručili da neće dozvoliti kretanje preko administrativne linije sa KiM sve dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Prema njihovim rečima, za ovakav vid protesta su se odlučili posle neuspešnih pregovora sa nadležnima u Vladi Srbije. Učesnici protesta su najavili da će im se priključiti i veći broj njihovih kolega koje su krenule ka Merdaru iz Kruševca i Kraljeva.

* * *

Policija je sinoć rasterala ratne veterane koji su blokirali magistralni put Niš – Priština, kod administrativnog prelaza Srbije i Kosova na Merdaru.

Kako svedoče rezervisti, nekoliko stotina policajaca, pod punom opremom za razbijanje demonstracija, opkolilo ih je i gurajući ih štitovima, uklonilo sa puta na obližnju livadu."Policijska akcija bila je brutalna. Opkolili su nas, zatim su nas štitovima izgurali sa puta. Tom prilikom nekoliko naših saboraca lakše je povređeno", rekao je Branislav Jovanović, član štrajkačkog odbora rezervista.

Rezervisti su se posle policijske intervencije vratili u Kuršumliju i nastavili protest u zgradi opštine.

Oni ističu da ne odustaju od zahteva da im se isplate zaostale ratne dnevnice.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.