Izvor: B92, 11.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest ratnih invalida

Beograd -- 2.000 ratnih invalida i porodica poginulih protestovalo ispred Vlade, tražeći ukidanje uredbe kojom se umanjuju njihove prinadležnosti.

Demonstranti, koji su protest počeli u 12 sati, blokirali su saobraćaj u ulicama Kneza Miloša i Nemanjinoj. Posle 12.30, generalni sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov i pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Božidar Simatković primili su organizatore protesta na razgovor.

Predsednik Udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veterana ratnih invalida ratova od 1990. godine Nikola Žujović pre odlaska na sastanak rekao je da je protest organizovan zbog donošenja uredbe Vlade Srbije 20. aprila, kojom su im ukinuta prava na dopunsku invalidninu, ustanovljena saveznim i republičkim uredbama tokom devedesetih godina.

"Zahtevamo ukidanje sramne uredbe koja smanjuje primanja ratnim vojnim invalidima od deset do 90 odsto i insistiramo na donošenju novog zakona, uz punu saglasnost svih udruženja. Tražimo i izmeštanje Sektora za boračku invalidsku zaštitu iz Ministarstva za socijalnu politiku i smenu resornog ministra Slobodana Lalovića", rekao je Žujović.

"Lalović nam je 16. marta obećao da će napraviti novi predlog zakona, uz saglasnost udruženja, čime nas je obmanuo, a smatramo i da je premijer obmanut, jer ne zna kakve su posledice ukidanja pet uredbi iz 1992. godine", izjavio je Žujović.

Jedan od organizatora protesta Miloje Erić izjavio je da je na osnovu te "rigidne i restriktivne uredbe" celoj polulaciji od 66.000 uživalaca ukinuta dodatna invalidnina. Prema njegovim rečima, primanja su smanjena tako da će, na primer, invalidi od pete do desete kategorije dobijati od 1.900 do 2.500 dinara.

Okupljeni su nosili parole na kojima je, između ostalog, pisalo: "U Hrvatskoj 30 odsto invalida imaju 800 evra, u Srbiji 40 - zašto?", "Mi smo naše mrvice platili krvlju", "Ko će decu da nam hrani?"

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.