Izvor: RTS, 30.Nov.2022, 15:33

Protest prosvetara u Beogradu: Tražimo oštar obračun sa nasiljem u školama

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije organizovali su protest prosvetnih radnika na Trgu Nikole Pašića u Beogradu odakle su zatražili oštar obračun sa nasiljem u školama.
Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić istakla je da pored nasilja koje trpe od učenika, prosvetari su neretko žrtva i nasilja roditelja, kao i direktora koji prikrivaju prisutno nasilje da bi sačuvali ugled škola. 
Zatraženo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je striktno poštovanje zakona i propisa i obračun sa nasiljem koga je po školama sve više.
Ona je upozorila i na loš materijalni položaj zaposlenih u prosveti čije su plate 10 posto manje od republičkog proseka.
Prosvetari su se u protestnoj šetnji uputili ka Skupštini Srbije gde su svoje zahteve predali Odboru za prosvetu.
Najavili su da će se zatim uputiti ka zgradi Ministarstva prosvete da zahteve predaju i ministru.
Prema najavi očekuje se obraćanje tri koleginice koje su bile žrtve nasilja, od kojih je jedna napadnuta nožem.
Protest se održava posle nasilja koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Trsteniku gde je nad nastavnicom izvršeno fizičko, psihičko i digitalno nasilje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ružić: Problem nasilja se ne rešava štrajkom

Izvor: RTS, 30.Nov.2022

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da se problem nasilja i vršnjačkog nasilja ne rešava štrajkom, već saradnjom svih relevantnih aktera. . Ministar Ružić je ragujući na najavljeni štrajk prosvetnih radnika rekao da je ministarstvo prosvete već krajem meseca...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.