Protest profesora 12. gimnazije

Izvor: B92, Beta, 27.Dec.2010, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest profesora 12. gimnazije

Beograd -- Ispred 12. beogradske gimnazije održan protest zbog sve učestalijih napada na prosvetne radnike.

Proglasom upućenim Ministarstvu prosvete i Ministarstvu unutrašnjih poslova profesori beogradskih gimnazija sa protesta održanog u 12. beogradskoj gimnaziji poslali su poruku javnosti i društvu o poziciji prosvetnih radnika.

Povod je bio prošlonedeljni napad na profesorku geografije Vilmu Grebenarević, kojoj je tada povređena glava i iščašeno rame. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Prošlonedeljnim napadom na profesorku geografije gimnazijski profesori izgubili su svoje dostojanstvo.

Država mora nešto da uradi, a ovim apelom prosvetari žele da se društvo konačno trgne iz apatije.

"Ovo se zaista nije dešavalo nikada ranije u našoj školi, tako da smo zaista svi zatečeni i moj apel je da se zaista nikada ovo više ne ponovi”, rekao je načelnik Prosvetne inspekcije Velimir Tmušić.

"Mora obrazovanje da bude važnije ovom društvu nego što su to političari”, dodao je on.

Među okupljenima bili su i đaci 12. gimnazije, koji sve incidente poput prošlonedeljnog, kada je napadnuta njihova profesorka geografije, komentarišu na svoj način.

"Učenici na taj način pokazuju nezadovoljstvo. Ne mislim da je to pravi način, ali ako profesorka zakine nekog učenika, on će vratiti tom merom. Ja ne mislim da je to dobro, se to ovde desilo tako”, kaže jedan od okupljenih učenika.

Profesori razloge za sve češće napade na njih vide u preteranoj slobodi đaka, mogućnosti da beskonačno i nesmetano izostaju sa nastave bez snošenja sankcija.To im omogućava novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja, koji je prema mišljenju prosvetara štetan.

"Ova deca su dobra, ali šta je bitno, imaju veliko pravo, veliku slobodu, a odgovornost sve više i više se marginalizuje”, izjavio je profesor u 12. beogradskoj gimnaziji Miroslav Đorđević.

U Ministarstvu prosvete kažu da nasilje nije karakteristično samo za srpske srednjoškolce, već se to dešava i u drugim zemljama.

Ministarstvo je već preduzelo bezbednosne mere kao što su ograđivanje dvorišta škole, dežurstvo policajaca, ali ipak pozivaju i roditelje da reaguju.

"Ono što je vrlo bitno, roditelji moraju da znaju šta im rade deca, kako se ponašaju, da odlaze na roditeljske sastanke, da odlaze na prijeme reoditelja”, izjavio je Velimir Tmušić.

I dok u Ministarstvu prosvete kažu da će i dalje raditi na rešavanju problema sve učestalijih napada na prosvetne radnike, u MUP-u za B92 kažu da napadači na profesorku 12. gimnazije još nisu pronađeni i da je istraga još u toku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.