Protest prevarenih vlasnika stanova

Izvor: B92, 18.Okt.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest prevarenih vlasnika stanova

Beograd -- Kupci stanova u zgradi u Knićaninovoj ulici broj 8, okupili su se danas, kako bi utvrdili koliko puta su njihovi stanovi preprodati.

Investitor radova na toj zgradi Željko Subašić u pritvoru je od juče, zbog sumnje da je ukupno 13 stanova u toj zgradi prodao najmanje 70 puta. Jedino što prevareni građani sada mogu da urade je da se obrate sudu, smatraju pravnici.

Jovan Jovanović potpisao je ugovor o kupovini stana u Knićaninovoj 8 sa Željkom Subašićem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u aprilu 2006 godine i isplatio ga u celini. Prema ugovoru, stan je trebalo da bude završen u januaru 2007, ali do danas u zgradu nisu uvedeni ni struja ni voda, a pojedini stanovi čak nisu završeni do kraja.

Kada je pre nekoliko dana saznao da su stanovi u toj zgradi prodavani više puta, Jovanović, koji je i prvi kupac, zamenio je bravu i ušao u svoj stan.

"Čini mi se da je desetak puta prodat. Ali evo nema spiskova. Oko 10 puta", navodi stanar Jovan Jovanović.

B92: Šta ćete sad da radite?

"Nema sta drugo, koliko covek moze da se bori. To je prijavljeno policiji, ima dokumentacija", objašnjava Jovanović

Advokat Vladan Zlatić, pravni zastupnik članova udruženja "1000 oštećenih", odnosno kupaca nedovršenih stanova koje je u Filmskom gradu gradio Stankom sa suinvestitorima, kaže da građani koji su više puta kupili isti stan sada imaju dve mogućnosti: da podnesu krivičnu prijavu i pokušaju da dođu do imovine nesavesnog investitora, kako bi se obeštetili.

Zlatić kaže da je jedina šansa da se ovakve stvari više ne događaju – formiranje centralnog registra.

"U praksi je to dosta tesko ali to je jedini pravni put na koji zakon ukazuje da ovako prevareni ljudi dodju do svog novca. Ne postoji drugi mehanizam", ističe advokat Vladan Zlatić.

"Morala bi da postoji centralna evidencija overe ugovora na teritoriji čitave Srbije, gde bi se umrežilo i gde bi se tačno znalo da jedna nepokretnost prodata i gde bi svaki overivač u sudu tačno znao da je ta nepokretnost već prodata", navodi on.

Formiranje takve jedinstvene evidencije overe, kaže Zlatić, jedini je način da se kupci stanova zaštite. On dodaje da je formiranje takve vrste centralnog registra predviđeno izmenama zakona, koji prate reformu pravosuđa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.