Izvor: B92, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest neregistorovanih taksista

Beograd -- Udruženje neregistrovanih i registrovanih taksista Srbije, najavljuje da će nastaviti sa protesnim vožnjama do 5. oktobra.

Oni saopštili da će tog dana organizovati mnogo veći skup ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi. Udruženje neregistrovanih i registrovanih taksista Srbije, obavili su danas prvu u nizu najavljenih protesnih vožnji, od Topčiderskog brda do Trga Nikole Pašića u kojoj je učestvovalo oko 450 vozila.

Taksisti su, po povratku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 14.30 do 16.30 sati blokirali dve trake saobraćajnice od Terazija do Kneza Miloša u smeru od Trga Nikole Pašića.

Oni su nosili transpartente na kojima se zahteva smena gradske vlade, kao i poruke zamenici gradonačelnika Hrustanović: "Rado, kako pred Evropu" i "Radmila, sprovedi odluku Ustavnog suda".

Predsednik udruženja Predrag Pezerović je izjavio da "niko od gradskih vlasti nije hteo da ih primi", a prema njegovim rečima, jedan od razloga je i otvoreno pitanje nadležnosti.

"Mi ćemo zbog toga nastaviti sa protestnim vožnjama, koje ćemo radikalizovati zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u vezi sa upisom novih taksista", rekao je Pezerović.

On je najavio da će u petak, "pozvati sve ljude da se podignu protiv vladavine zakona sile i kršenja ustavnosti i zakonitosti u zemlji ukoliko gradske vlast ne budu ispunile njihove zahteve".

Osnovni zahtevi udruženja su poštovanje odluke Ustavnog suda Srbije i smene zamenika gradonačelnika Beograda Radmile Hrustanović i sekretara za gradsku upravu Jasmine Brajović, zbog sramne retroaktivne primene podzakonskih akata, rekao je Perezović.

On je objasnio da gradske vlasti žele da primene Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju, izmenjen 24. oktobra 2005. godine, čime je usvojen predlog da grad može ograničiti broj taksista

Prema njegovim rečima, svi koji čekaju na dozvole za rad bili su i pre toga prijavljeni, a još 29. oktobra 2005, Ustavni sud je osporio odluku gradskih vlasti o retroaktivnoj primeni zakona.

Perezović je podsetio da na dozvolu za obavljanje taksi delatnosti čeka oko 700 kandidata, od toga 383 već ima pravosnažne sudske odluke za taksiranje, dok su preostali u različitim fazama sudskih sporova. Prema njegovim rečima, Hrustanovićeva od njih traži odluke suda po pojedinačnim aktima tj. žalbama, a ne preko spiska.

Pregovarački tim koji čine predsednik udruženja Pezorović i predsednik skupštine udruženja Mihajlo Čubranović pokušaće sutra ponovo da preda zahteve Hrustanovićevoj.

U protestnoj vožnji će, prema najavama Pezerovića, učestvovati i preko 500 vozila, jer očekuju pomoć taksista iz Novog Sada i Niša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.