Protest lekara moguć u februaru

Izvor: B92, 04.Feb.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest lekara moguć u februaru

Beograd -- Predstavnici tri reprezentativna sindikata zdravstva najavili su proteste ukoliko se loš socijalni dijalog u zemlji ne promeni.

Iz Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite su najavili da će u utorak 8. februara biti odlučeno o polučasovnoj obustavi rada kao znaku upozorenja.

Predsednik Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" Zoran Ilić rekao je da će u drugoj polovini februara taj sindikat, koji ima 20.500 članova, odlučiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da li će biti protesta.

"Vlada je pogrešila što sve sindikate nije pozvala do 25. decembra prošle godine, što je precizirano kolektivnim ugovorima. Taj sastanak je trebalo da se održi pre usvajanja budžeta, a Vlada je to prenebregla i zato je sad bunt prosvetara. Mi nismo hteli da se oglašavamo da ne umanjujemo prostor za pregovore prosvetarima, koje podržavamo", kazao je Ilić.

Predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Branislava Plančak kazala je da predstavnici Vlade i Ministarstva finansija ne odgovaraju na uporna pisma tog sindikata, koji traži sastanak sa njima.

"Na današnjoj vanrednoj sednici Predsedništva sindikata dogovorili smo da pošaljemo još jedan dopis sa dodatim zahtevom oko poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih i ako nas ne pozovu na razgovor, u sredu, 8. februara u 11.00 časova ispred Vlade Srbije doći će oko sto naših članova da javno preda naše zahteve", navela je ona.

Prema rečima Plančakove, taj sindikat traži povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu za ukupno 14,5 odsto odnosno na projektovanih sedam i po odsto traži dodatnih sedam odsto.

"To je realan zahtev, a u slučaju da Vlada ponovo ne odgovori na naše zahteve, sindikat će se odlučiti na protest", dodala je ona.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti ima oko 64.000 članova.

Predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Dragan Bisenić takođe je rekao da taj sindikat nije dobio odgovore od Ministarstva zdravlja na svoje zahteve i najavio proteste poput protesta prosvetara, ukoliko se prosvetarima izađe u susret.

"Pratimo situaciju sa prosvetom i ako se nađu ekstra sredstva za prosvetu sigurno je da ćemo i mi pokrenuti određene proteste.

Dosadašnja praksa sindikata je bila da sve nesuglasice i zahteve rešava kroz pregovore sa ministarstvom, ali očigledno je da vlada trenutno razume neki drugi jezik", kazao je Bisenić.

Među zahtevima sindikata, pored povećanja zarada i isplate novogodišnjih i jubilarnih nagrada, su i povlačenje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o platama u državnim organima i javnim službama iz Skupštinske procedure i realizacija prava utvrđenih Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove čiji je osnivač država.

Podsetimo, u Srbiji štrajkuju sindikati zaposlenih u prosveti, kao i jedan reprezentativni sindikat policije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.