Izvor: RTS, 16.Jan.2021, 18:32

Protest frilensera protiv retroaktivne naplate poreza, kažu da ih Vlada poziva na pregovore

Članovi Udruženja radnika na internetu organizovali su protest ispred Doma Narodne skupštine i ponovili zahtev da nadležni obustave naplatu poreza na zarade frilensera retroaktivno za poslednjih pet godina.
Frilenseri su zatražili pregovore sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, u cilju konačnog rešavanja statusa radnika na internetu.

U toku protesta, kako je naveo predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar, pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ih je šef kabineta premijerke Ane Brnabić da u ponedeljak dođu na pregovore u Vladu.
Miran Pogačar je rekao novinarima da su frilenseri saglasni da porez treba da se plaća, ali da naplata treba da krene od novog zakona, a ne retroaktivno. 
"Kada stupi novi zakon na snagu tada se definiše, da svima budu u ovoj zemlji jasna naša prava i obaveze. Od tada treba da krene i naplata. To nije urađeno poslednjih 20 godina, samim tim ne treba ni država da traži od nas ono što nije uspela da organizuje i uradi", istakao je Pogačar.
Saobraćaj ispred Doma Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića bio je obustavljen zbog portesta, a okupljeni su nosili transparente, na kojima je, između ostalog, pisalo "Ne uništavajte frilensere" i "Prvo zakon, onda porez".
Nakon obraćanja na Trgu Nikole Pašića, okupljeni su krenuli u šetnju do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, a najavljeno je da će otići i do Slavije.
Na početku protesta minutom ćutanja odali su poštu pre tri godine ubijenom Oliveru Ivanoviću i lekarima koji su izgubli život u borbi protiv koronavirusa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Frilenseri, porez i protesti: Internet radnicima zakazan sastanak u Vladi u ponedeljak

Izvor: Danas, 16.Jan.2021

Vladimir Živojinović Hiljade frilensera hodale su centrom Beograda u protestnoj šetnji, zahtevajući od predstavnika vlasti da se reši problem naplate poreza od njih. Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar pozvao je frilensere da se okupe ispred zgrade Vlade Srbije i u ponedeljak,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.