Izvor: B92, 06.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest bivših radnika NBS i ZOP-a

Beograd -- Bivši radnici Zavoda za obračun i plaćanje i Narodne banke Srbije protestovali su ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu zbog otpuštanja zaposlenih iz te institucije. Nakon nekoliko pokušaja da razgovaraju sa nekim od predstavnika republičke Vlade, delagaciju sindikata i otpuštenih radnika primili su članovi kabineta premijera Srbije Zorana Živkovića.

Kako je za Radio B92 potvrdio predsednik sindikata Nezavisnost u Narodnoj banci Srbije Milutin Krstić, na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bilo reči o kriterijumima po kojima je urađena sistematizacija u toj instituciji, kao i o zahtevu za vraćanje na posao otpuštenih radnika: "Ukoliko je neophodno da se oni otpuste, da se otpuste uz neku ozbiljniju nadoknadu, a ne uz milostinju koja se trenutno daje. To iznosi oko 50.000 dinara. To znači da socijalni program nije urađen za razliku od onih koji su bili otpušteni u vreme ukidanja saveznih organa kada su dobili 24 lična dohotka, a nam nisu dali ništa".

Okupljeni radnici su tokom protesta objasnili da su nekoliko puta bezuspešno pokušavali da razgovaraju sa guvernerom Narodne banke Srbije Mlađanom Dinkićem i generalnim sekretarom Vesnom Kovač. Kao razlog svog nezadovoljstva oni su naveli da su u većini slučajeva otpuštani radnici sa dužim radnim stažom.

S druge strane, direktor direkcije za zakonodavno pravne odnose Narodne banke Srbije Dušan Lalić tvrdi u izjavi za Radio B92 da dužina radnog staža nije uticala na odluku o otpuštanju radnika. "Mi smo uradili koliko smo mogli, jer ti ljudi već poslednja tri meseca ne rade", istakao je Lalić: "Radi se o ljudima koji su loše ocenjeni prema svojim rezultatima rada, imali su duga bolovanja, kod dosta njih je pokrenut disciplinski postupak u prošlosti. Mi smo sve to proveravali ovih 4 meseca, vodili smo računa o tome kome ćemo dati otkaz i treba imati u vidu da je od 1. januara došlo do transformacije platnog prometa i ukidanja ZOP-a." Lalić je, ujedno, precizirao da je do sada bez posla ostalo 300, a ne 650 radnika, kako tvrde sindikalci. Na kraju recimo i to, da će razgovori predstavnika sindikata i otpuštenih radnika Narodne banke Srbije sa predstavnicima republičke Vlade biti nastavljeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.