Protest Zlatiboraca u Beogradu

Izvor: RTS, 19.Maj.2017, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Zlatiboraca u Beogradu

Posle dve godine pokušaja da dobiju građevinsku dozvolu za izgradnju gondole, Zlatiborci su se, u znak protesta, okupili u Beogradu gde su nadležnima predali novi zahtev, ali i tražili ostavke ministarki građevinarstva i pravde. "Dobiće dozvolu kad dobijemo odgovarajuću dokumentaciju", odgovaraju nadležni. Planirana gondola spajala bi Zlatibor i Tornik, a ceo projekat, vredan 13 miliona evra, finansirala bi Opština Čajetina. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Zlatiborci su u protesnu šetnju krenuli uz zvuke trube. Nadležnim ministarstvima predali su novi, a zapravo ponovljeni zahtev za građevinsku dozvolu. Tvrde da, kao i ranije, imaju sva potrebna dokumenta, a da izgradnjom gondole zapravo brane državnu zemlju.

"Mi ovde rušimo koncepciju poklanjanja državne imovine strancima ili stranačkim tajkunima. Radi se o velikim površinama poljoprivredne zemlje, ova gondola je kolateralna šteta i žele da prenesu državno zemljište na privatna lica, a njima se uvodi park prirode", kaže predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.
U resornom ministarstvu objašnjavaju da je sve rađeno po zakonu i da za sve važe ista pravila. Zlatiborci ipak tvrde da se od njih traži više nego od drugih. Iz tog razloga, traže uvid u dokumenta za projekat "Beograd na vodi", za koji smatraju da nije prošao istu proceduru kao Zlatiborska gondola.
"Zakon je isti za sve, dozvola za 'Beograd na vodi' je par puta vraćana dok nisu ispunili sve uslove, stav Ministarstva je da ako postoji sumnja, postoji Zakon o informacijama od javnog značaja i rado ćemo postupiti po svakom zahtevu", objasnila je Aleksandra Damnjanović iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Ukoliko se ne poništi mogućnost prodaje državne zemlje strancima, nov protest najavljuju za prvi septembar. Prethodno su već dva puta od početka godine, u znak protesta zbog nedobijanja građevinske dozvole, organizovali 'Svesrpsku mobu' na Zlatiboru, odnosno radnu akciju za izgradnju panoramske gondole.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.