Izvor: Blic, 23.Jul.2009, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Srba u Štrpcu prošao bez incidenata

Više stotina Srba protestovala je danas u Štrpcu, na Kosovu i Metohiji, zbog toga što više od dvadeset dana nemaju električnu energiju u svojim domovima.

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je agenciji Beta da je prostest iznuđen, kako je ocenio, maksimalističkim zahtevima koje su tokom razgovora sa stanovnicima Sirinićke Župe postavili nadležni iz Kosovske elektro-energetske korporacije (KEK).

"Mi smo spremni da platimo paušal u iznosu od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 26 evra po domaćinstvu i potpišemo kolektivni sporazum sa KEK-om. Traženo je da paušal plati 70 odsto domaćinstava, što je oko 55.000 evra. Građani nikako ne žele da potpišu individualne ugovore koji ih obavezuju da plate stari dug", rekao je Mihajlović.

On je ocenio da je menadžer KEK-a Tom Smit glavna prepreka za postizanje dogovora.

Mihajlović ističe da je situacija kulminirala juče kada su radnici KEK-a, u vreme kada meštanima Sstrpca i drugih šarplaninskih sela preti humanitarna katastrofa, došli i zauzeli trafostanicu.

Na sednici Skupštine opštine odlučeno je da mirni protesti, koji su počeli danas, traju sve dok se ne ispuni zahtev odnosno dok se ne uključi struja.

Današnji protest, prema njegovim rečima, trebalo je da se održi zajedno sa Albancima iz dva sela u toj opštini, koji takođe nemaju struju, ali su oni odbili da dođu na taj skup.

Protest u Štrpcu na kojem je učestvovalo oko 400 Srba protekao je mirno. Tokom protestne šetnje od centra do crkve Svetog Jovana, policija je blokirala regionalni put između Prizrena i Uroševca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.