Izvor: RTS, 27.Nov.2022, 16:59

Protest Saveza ekoloških organizacija, blokirana raskrsnica Kneza Miloša i Nemanjine

Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu održan je protest Saveza ekoloških organizacija Srbije. Učesnici protesta zahtevaju da "Rio Tinto" prestane sa istraživanjem litijuma, kao i da se usvoji narodna inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma i bora. Na protestu su bili i pojedini opozicioni poslanici.
Demonstranti su blokirali raskrsnicu Kneza Miloša i Nemanjine ulice uz poruku da će "tu ostati sve do im se ne ispune zahtevi". Za saobraćaj je otvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smer Nemanjine ulice od Savskog trga ka Slaviji.

Patrola policije reguliše saobraćaj na raskrsnici Birčaninove i Kneza Miloša, nedaleko od zgrade Vlade.
Protestu su prisustvovali i predstavnici pojedinih opozicionih stranaka, između ostalih i predstavnici Narodne stranke, kao i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta (koalicija MORAMO).

Glavni zahtevi današnjeg protesta: da "Rio Tinto" prestane sa istraživanjem litijuma, da se usvoji narodna inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma i bora i da iz Srbije odu rudarske kompanije.
Takođe, učesnici protesta traže i da ostavke podnesu predsednica Vlade i predsednik Srbije, i da se "oslobodi" RTS.
Okupljeni su poručili da neće odustati od svojih zahteva. 

Ekološki protesti su počeli sredinom novembra prošle godine u Beogradu, a povod je bilo donošenje Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i najavljen dolazak kompanije "Rio Tinto" i eksploatacija litijuma.
Aktivisti su tada ocenjivali da su ti zakoni povezani sa projektom "Jadar" te kompanije, zbog čega su 27. novembra 2021. organizovali blokadu saobraćajnica širom Srbije, od kojih je najveća bila na mostu Gazela.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest ispred Vlade Srbije zbog najava ponovnog pokretanja projekta kompanije Rio Tinto (FOTO)

Izvor: Beta, 27.Nov.2022

Nekoliko stotina gradjana blokiralo je nešto posle 15 časova raskrsnicu kod Vlade Srbije u centru Beograda na protestu sa kog su zatražili ostavke predsednika i Vlade Srbije zbog najava ponovnog pokretanja projekta kompanije Rio Tinto na iskopavanju litijuma. Na poziv Saveza ekoloških organizacija...

Nastavak na Beta...

Deo učesnika ekološkog protesta blokira ulicu kod zgrade Vlade Srbije

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2022

Deo učesnika ekološkog protesta, koji se protive iskopavanju litijuma u Srbiji, i dalje blokira Ulicu kneza Miloša u Beogradu.

Nastavak na Radio 021...

Učesnici protesta odblokirali ulicu Kneza Miloša

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2022, 00:13

Protest ekoloških organizacija protiv iskopavanja litijuma, koji je počeo oko 15.00 sati ispred vlade Srbije, završen je oko 21.15, kada je uspostavljen saobraćaj i u Ulici Kneza Miloša, koja je bila blokirana sve vreme trajanja protesta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.