Protein protiv nastanka tumora melanoma

Izvor: Blic, 09.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protein protiv nastanka tumora melanoma

Nedostatak jednog proteina moguće je objašnjenje zašto se iz nekih ćelija kože razvija smrtonosni oblik raka melanom, a ne bezopasan mladež, poručuju američki stručnjaci s Medicinskog fakulteta Univerziteta Masačusetsa.



Oni tvrde da protein koji se prirodno luči, poznat kao IGFBP7, sprečava da se ćelije razviju u melanom. Ovo otkriće moglo bi da doprinese lečenju te vrste raka koji je dosad praktično bio neizlečiv, preneo je Rojters. Odbrambena uloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pomenutog proteina protiv razvoja melanoma je u tome što on na neki način obaveštava okolne ćelije da ignorišu signale mutiranog BRAF gena da se množe, već im nalaže da se ili hiberniraju ili samounište. Mladeži su posledica tog procesa. Međutim, tamo gde se razvije melanom registruje se izostanak proteina IGFBP7. Kada je američki tim, na čelu sa dr Majklom Grinom, proizveo genetski modifikovanu verziju proteina i ubrizgao je u krvni sistem laboratorijskih miševa koji su bolovali od humanog oblika melanoma, tumor je prestao da raste.

„S obzirom na to da je to prirodni protein i prirodni mehanizam, našim eksperimentom na miševima ohrabreni smo da bismo mogli da suzbijemo kancer bez ikakvih nepoželjnih reakcija. Naravno, za to će biti potrebna mnoga dodatna testiranja", napomenuo je dr Grin. Dosad je već ustanovljeno da i neki drugi proteini mogu da deluju protiv razvoja raka, ali se teško rešava problem kako ih proizvesti i na bezbedan način davati pacijentu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.