Prostitutke Francuske: sva nada u Senat

Izvor: Vostok.rs, 09.Dec.2013, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prostitutke Francuske: sva nada u Senat

09.12.2013. -

Neverovatno ali istinito: nacrt novog zakona Francuske o borbi protiv prostitucije ujedinio je prostitutke Pete republike, policiju i čak ministarstvo unutrašnjih poslova. U to je teško poverovati, ali svi oni su skoro jedinstveni protiv varijante odobrene krajem novembra u parlamentu. Ona prenosi težište u borbi protiv radnika seks-industrije sa samih prostitutki na njihove klijente.

Eksperti smatraju da će zakon oterati prostituciju još dublje u podzemlje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i uvećati stepen eksploatacije žena. U svakom slučaju, nade svih prostitutki Francuske položene su sada u senatore: senat će razmatrati nacrt zakona početkom naredne godine.

Poslanici donjeg doma su rešili da primene prema zemlji galantnosti, vina i parfema «švedsku formulu». Ako zakon bude utvrđen, kažnjavaće se za prostituciju klijenti. Kaznena tarifa je 1500 evra za prvi prekršaj i 4000 za recidiv. Uz to obavezne poučne lekcije o šteti prostitucije. Poput onih koje drže prekršiocima pravila u saobraćaju.

Smeo je korak oprobati na strasnoj Francuskoj od 66 miliona stanovnika aršine hladne Švedske. Mada niko za sada nije objasnio ko i kao će pratiti poštovanje zakona, ministar unutrašnjih poslova Manuel Val (zbog strogog odnosa prema nezakonitim migrantima on je najpopularniji ministar kabineta) tvrdi da je to fizički nemoguće. Nema dovoljno policije.

Niko tačno ne može da kaže koliko je u Francuskoj prostitutki. Prema različitim podacima, njih je od 20 do 40 hiljada. Svakoj, naravno, ne možeš da odrediš policajca. Pri tome od 80 do 90 odsto noćnih leptirica doletelo je u Francusku iz zemalja Istočne ili južne Evrope ili iz Afrike. U Bolonjskoj šumi Pariza lakše je dogovoriti se na bilo kom «crnomorskom» ili «balkanskom» jeziku nego na francuskom. Između ostalog, jedan od najprotivrečnijih stavova nacrta zakona je predlog da se prostitutkama daje francusko državljanstvo u zamenu za promenu profesije.

Sami Šveđani gde je zakon bio uveden još 1998. godine, priznaju da mada je prostitutki na ulicama manje, to nije zasluga zakona. U poslednjih 10 godina u Švedskoj je bilo zadržano i kažnjeno, po zvaničnim podacima, 648 osoba. To je otprilike 64 godišnje. Većina prostitutki je otišlo na Internet i prodaje usluge preko svetske mreže.

Za sada evropljani prate seksualnu politkorektnost i više pokušavaju da osiguraju bezbednost prostitutki nego da zabrane njihov zanat uopšte.

Treba se brinuti ne o bezbednosti prostituki, već zabranjivati prostituciju, izbijati njene ekonomske korene, menjati zakone, uverena je predstavnik jedne od najvećih evropskih ženskih društvenih organizacija EuropeanWomen’sLobbyPjeret Pape.

Za sada je do zabrana daleko. Reč je više o komforu prodavaca i kupaca. Švajcarci, na primer, a tamo je prostitucija legalna, uveli su seks-drav-ins. To su specijalno opremljene zatvorene kabine koje kontrolišu socijalni radnici. Samo u Cirihu za takvo «seks-opremanje» izdvojeno je 2 miliona evra. U Britaniji su počeli da sakupljaju banku podataka o «posebno mahnitim» klijetnima kako bi osigurali život prostitutki.

Belgijske opštinske vlasti zahtevaju da se prostitutke (tamo, kao i u Holandiji, one nude usluge u izlozima seks-šopova) obuku i ne pokazuju otvoreno svoje čari. Za kršenje pravila kazna 120 evra. U Belgiji je prostitucija takođe zvaničo dozvoljena.

Gradonačelnik belgijskog Genta Daniel Termont smatra da bez prostitutaka za sada ne može. U Gentu su one, kaže Termont, potrebne.

- Ranije su one izazivale mnogo kritike i stvarale nezgodne građanima. Zato smo uveli dres-kod za devojke. Hteo bih da kažem da nismo protiv prostitucije. Prostitucija ima svoju socijalnu vrednost. U Takvim velikim gradovima kao Gent ona je neophodna.

Ma kako bilo čudno, ali najnapredniji u pogledu slobode prostitucije u EU su Nemci. 2002. godine Nemci su legalizovali prostituciju. Od tada broj prostitutki u zemlji je uvećan od sto hiljada do preko 400 hiljada. Skoro sve one su strankinje iz istočne i južne Evrope.

Sam francuski zakon izazvao je toliko protivrečnosti da se čak vlada nada da će u senatu on tiho umreti.

Andrej Fedjašin,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/le calmar/cc-by-nc    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.