Proslava Badnjeg dana

Izvor: B92, Fonet, 06.Jan.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Badnjeg dana

Beograd, Požega -- Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.

Ovaj praznik je i poslednji dan božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu praznika cele porodice, koja je tada na okupu.

Patrijarh srpski Irinej služio je na Badnji dan svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Patrijarh je poželeo vernicima srećan dan pred Hristovo rođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i rekao da su "dobro učinili svi koji su se tokom posta pričestili, ispovedili i molitvom dočekali ovaj veliki dan".

Patrijarh je poručio da spasitelja dočekaju čistog srca. "Dočekajmo ga čistim srcem, jer je i sam Gospod rekao - blago onima koji su čista srca, oni će Boga videti", rekao je patrijarh Irinej.

Na današnji dan, u kuću se unosi badnjak. U gradskim sredinama do badnjaka se dolazi vrlo jednostavno, odnosno na pijaci ili gotovo na svakom koraku možete pronaći uličnu prodaju.

Međutim, u seoskim sredinama, ali i manjim gradovima, mnogi idu u seču badnjaka sami.

Već 21 godinu grupa komšija iz Rasne kod Požege, u seču badnjaka, umesto automobilima, kreću pešice.

Tih 10 kilometara, koje prevale na „sopstveni pogon", kažu da je na izvestan način podvig, ali i prilika da se našale, jer Božić treba dočekati u pozitivnom duhu i dobrim odnosom među komšijama i svim ljudima.

Iako se po tradiciji badnjak seče pre svitanja zore, grupa komšija iz sela Rasna već dve decenije ovaj običaj praktikuje uoči Badnjeg dana. Seča badnjaka na Tucindan samo je stvar pragmatizma, kaže Ivak Korać.

„Nije opravdana tradicija, ali nas su obaveze pomerile, tako da mi to uradimo sad, jer svi hoćemo sutra u preduzeća, a ranije se nije išlo u preduzeće, nego se moglo ustati rano i rano seći badnjak i nositi kući", kaže on.

Na Badnji dan se i peče pečenica. Veselin Milovanović kaže da je to meso, nekada imalo veću slast, ne zbog načina pečenja ili sorte, već su u pitanju verski razlozi.

„Zato što se postilo mesec i jače dana, da bi se taj Božić zatekao i onda je slatko to pečenje. I prasad se pretežno kolju za Božić", objašnjava on.

Da bi se dobro iseklo, pečenje mora da se i dobro ohladi. Bogata i posna trpeza na Badnji dan dovoljno su privlačne da se dočeka i Božić, ali je, osim maštovitosti i iskustva domaćica, pre svega potreban pun novčanik.

Međutim, mnogi za božićne praznike ipak pronađu dovoljno novca da sa porodicom proslave jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika.

Na Kosovu uz obezbeđenje

Srbi iz centralnog Kosova najavili su da će, organizovano i uz obezbeđenje Kosovske policijske službe ići u seču badnjaka.

Zamenik komandira policijske stanice u Gračanici, Rama Kruezi, rekao je za KIM radio da nisu primili nijedan zahtev za pratnju i obezbeđivanje seče badnjaka, ali da će ipak biti pojačano prisustvo policije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.