Izvor: B92, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava 60. godina UNICEF-a

Beograd -- Otvaranjem izložbe fotografija u Beogradu je počelo obeležavanje 60. godina postojanja Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Izložba fotografija "Sećanje na prošlost, pogled u budućnost", koja je otvorena u galeriji "Progres", samo je jedna od manifestacija kojom će jubilej UNICEF-a biti obeležen.

Izloženo je 50 fotografija na kojima su predstavljene najvažnije aktivnosti UNICEF-a u Srbiji od osnivanja.

Direktor UNICEF-a za Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Crnu Goru Ana-Liz Svenson istakla je na otvaranju izložbe da je "ovo proslava ne samo UNICEF-a već svih nas", kao i da je srećna što je jedna od prvih kancelarija osnovana baš u Srbiji (bivšoj Jugoslaviji).

Ministar kulture i informacija Dragan Kojadinović istakao je značaj saradnje sa ovom organizacijom, jer se ona pokazala kao najznačajniji partner Srbije, s kojim saradnja nije prekidana ni u najtežim vremenima skorije istorije.

"Misija UNICEF-a nas upućuje da mislimo i na one koji nisu naši, ali su daleko i čekaju našu pomoć", rekao je Kojadinović.

Pored izložbe rođendan ove organizacije će pratiti još nekoliko manifestacija, kao što je "Zid uspomena" na kome će svako ko ima neku uspomenu na UNICEF moći to da ostavi na zidu u vidu poruke, pisma, fotografije i slično.

U galeriji će svaki dan, do 11. decembra, biti organizovano "dečije ćoše" u kome će deca moći da crtaju ili pišu o tome kako gledaju na svoju budućnost, a biće prikazivani i dokumentarni filmovi UNICEF-a.

UNICEF je osnovan 11. decembra 1946. godine da bi obezbedio hranu, odeću i zdravstvenu zaštitu za decu u Evropi posle Drugog svetskog rata.

U Srbiji UNICEF postoji od 1947. godine, kada je prva pošiljka pomoći bila upućena u bivšu Jugoslaviju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.