Izvor: B92, 14.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava 200. godina od Prvog srpskog ustanka

Beograd -- Premijer Zoran Živković položio je u subotu venac na spomenik Karađorđu na platou kod Hrama Svetog Save, dok je predsednik Skupštine i vršilac dužnosti predsednika republike, Dragan Maršićanin, položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali. U Paviljonu "Cvijeta Zuzorić" otvorena je izložba umetničkih radova na temu Prvog srpskog ustanka, a popodne od Kalemegdana do Trga Republike održan je defile Reprezentativnog orkestra Garde Vojske SCG.

U Narodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozorištu prikazan je prvi srpski igrani film "Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa". Film je snimljen 1911. godine, i tada je reklamiran kao "istorijska drama snimljena ovde u Beogradu, predstavljena i aranžirana od naših najboljih umetnika i glumaca - članova Kraljevskog srpskog narodnog pozorišta, a izrađena u najčuvenijoj fabrici na svetu, Pate frer u Parizu". Jedinoj kopiji ovog filma dvadesetih godina prošlog veka gubi se svaki trag, ali prošle godine pronalaze ga u Bečkom arhivu stručnjaci Jugoslovenske kinoteke uz pomoć austrijskih kolega. Upravnik arhiva Kinoteke, Aleksandar Erdeljanović, o večerašnjoj projekciji i značaju ovog filma, za B92 kaže: "U Rimu je završena restauracija prvog srpskog i balkanskog igranog filma 'Život i dela besmrtnog vožda Karađorđa' iz 1911. godine u režiji Čiča Ilije Stanojevića i produkciji Svetozara Boturića. Film koji je pronađen prošle godine u leto u Austrijskom filmskom arhivu u Beču, posle 76 godina imaće ponovo svoju premijeru u Beogradu i nadamo se da će ovaj pronalazak mnogo toga izmeniti, kako u našoj istoriji, tako, pre svega, u istoriji i arheologija našeg filma i da će ona izgubljena karika, koja je postojala između 'Krunisanja kralja Petra', našeg prvog filma iz 1904. godine i sledećih koji su se pojavili posle desetak godina, biti uspostavljena".

Premijernoj projekciji filma prisustvovali su predsednik Skupštine Srbije i vršilac dužnosti predsednika Srbije, Dragan Maršićanin, premijer Srbije, Zoran Živković, i članovi Vlade Srbije, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom, članovi diplomatskog kora, sveštenstvo i druge ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije. Domaće i inostrane goste je, uoči projekcije, pozdravio ministar kulture i medija Srbije, Branislav Lečić, koji je ocenio da "nije slučajno što su se 200. godišnjica Prvog srpskog ustanka i pronalazak najstarijeg srpskog igranog filma poklopili".

U ponedeljak, na Sretenje i Dan državnosti Srbije, centralna ceremonija proslave 200-godišnjice moderne srpske državnosti biti održana u Orašcu, gde je počeo Prvi srpski ustanak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.