Izvor: Glas javnosti, 13.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proradili „pacovski kanali“

KIKINDA - Pogranična policija za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovinu ljudima iz Kikinde upozorava da su samo tokom tri meseca u ilegalnim prelascima srpsko -mađarske granice uhvatili više od 200 osoba među kojima je najviše Cigana i Šiptara sa Kosova, Avganistanaca, a pala su i četvorica državljana Obale Slonovače!

Zoran Jankov, šef odseka pogranične policije iz Kikinde, tvrdi da je povećanje korišćenja „pacovskih kanala“ poprimilo takve razmere da se može >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nazvati epidemijom.

Prema njegovim rečima, eskalacija nedozvoljenih prelazaka državne međe počela je 2007. godine kada je Mađarska ušla u šengensku zonu, jer ukoliko se ilegalci domognu našeg severnog komšije dostupna im je cela Evropska unija.

On precizira da su u prvom tromesečju krijumčari i mušterije padali kao „zečevi u olistaloj gori“.

- Tokom prva tri meseca ove godine sprečili smo i uhvatili više od 200 osoba. Oko 80 odsto njih su Romi iz raznih krajeva naše zemlje, ali i osobe albanske nacionalnosti sa Kosova i Metohije. Od početka godine za nedozvoljen prelazak državne granice podneli smo 67 prekršajnih prijave protiv državljana raznih zemalja, uključujući i 37 Makedonaca. Ova brojka je u odnosu na isti lanjski period uvećana tri do četiri puta. Pre nekoliko sedmica otkrili smo i četvoricu državljana Obale Slonovače, a suočeni smo sa pravom najezdom državljana Avganistana. Prema nekim podacima čak oko 2.000 Avganistanaca nalazi se u poluotvorenim kampovima u Grčkoj i spremaju se da se preko naše zemlje dokopaju Mađarske i EU- navodi Jankov.

Dodaje da je za pograničnu policiju krajem februara i marta bilo najviše posla i da su tada pale velike grupe od po dvadeset ljudi i čitave familije sa decom.

- Za Rome je karakteristično da prvi prilaze krijumčarima i ne pitaju za cenu. Neki od njih prodali su kuće, automobile i stoku da bi platili ilegalni prelaz. Za ovaj nečasan posao krijumčari uzimaju „po glavi“ od 200 pa do čak hiljadu evra.

Krijumčari ilegalaca sa Kosova i Metohije uglavnom su iz Preševa i Bujanovca. Pokušavamo da demontiramo taj sistem i unesemo pometnju. Sistematskim radom i obezbeđenjem na samoj graničnoj liniji, ali i u dubini teritorije u poslednje tri sedmice nije bilo ozbiljnijih pokušaja, odnosno organizovanih grupa od pet i više osoba - kaže Jankov.

Pogranična kikindska policija pokriva 110 kilometara državne granice od kojih je 42 prema Mađarskoj, a 68 prema Rumuniji.

Zoran Jankov, šef odseka pogranične policije iz Kikinde, ističe da je posebno ugroženo područje kod sela Majdan i Rabe, u blizini tromeđe Srbije, Mađarske i Rumunije.

- U crne tačke spadaju i blizine Đale i Martonoš kod Kanjiže, dva kilometra levo i desno od graničnog prelaza Horgoš. Zasluge za dobre rezultate i velik broj sprečenih ilegalnih prelazaka pripadaju kolegama iz regionalnog centra granične policije u Subotici, ali i Policijskim stanicama u Đali i Nakovu. Na ovim poslovima tesno sarađujemo sa graničnom policijom iz Mađarske na čemu bi mogle da nam pozavide mnoge evropske zemlje- kaže Jankov.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.