Izvor: B92, 01.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proradile telefonske veze na Kosovu

Gračanica -- Srbi u centralnom delu Kosova danas su, posle problema sa strujom, deo dana bili i bez telefonskih veza.

Linije fiksne telefonije na području centralnog Kosmeta koje su od jutros bile u prekidu ponovo rade, saopštio je direktor Telekoma "Srbija" za sever Kosova i Metohije Ilija Ivanović. On je rekao da su linije fiksne telefonije proradile oko 17 sati.

Ranije danas, radnici Ministarstva Kosova za transport i telekomunikacije su, uz obezbeđenje Kosovske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policijske službe, presekli sve kablove na linku u selu Sušica kod Gračanice i time ukinuli signal mreža 063, 064 i fiksne telefonije 038.

Predsednik Regulatornog telekomunikacionog tela Kosova Anton Beriša izjavio je da je to samo nastavak isključivanja ilegalnih operatera na Kosovu. Beriša je u izjavi Radiju Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici rekao i da je pitanje dana kada će mreže biti ukinute na severu Kosova: "Zakon se odnosi na celu teritoriju Kosova, Komisija radi i videćemo. To je stvar i UNMIK-a i nas. Komisija nastavlja radom na isključenje ovih nelegalnih antena, i sigurno te dve su jedne od tih antena".

Jedan od predstavnika kosovskih Srba Oliver Ivanović u izjavi za B92 navodi da je veoma neobičan trenutak kada se kosovsko telo nadležno za telekomunikacije odlučilo na ovakav korak: "Po svoj prilici radi se o akciji regulatornog ureda za telekomunikacije koji je inače ovlašćen za davanje licenci, ali je to vrlo simptomatično da u trenutku kada inače nema struje, kada imamo problema i druge prirode, čak i bezbednosnih problema, kada započinju razgovori o statusu, ovaj ured 'uteruje red', da tako kažem".

Prema proračunima, Regulatornog telekomunikacionog tela Kosova zbog rada ilegalnih opretera telefonije na Kosovu se godišnje gubi približno sto miliona evra.

Pored Mobtela, na Kosovu ilegalno radi još pet operatera mobilne telefonije. To su Telekom Srbije (064), crnogorski Pro Monte (069), Mobimak iz Makedonije, AMC i Vodafon iz Albanije. Oni koriste frekvencije jedinog legitimnog provajdera na Kosovu, Valja 900.

Telekom: Uništena oprema

Preduzeće "Telekom Srbija" saopštilo je da je do prekida rada fiksne i mobilne telefonije u centralnom Kosovu došlo zbog uništavanja opreme tog preduzeća u Gračanici. Telekom ocenjuje da je reč o "diverziji".

Šef službe za projektovanje i izgradnju mreže Bojan Milenković u Telekomu Srbije za B92 navodi da je akcija izvršena na lokaciji koja opslužuje centralno Kosovo za fiksnu i mobilnu telefoniju: "Oni su jednostavno presekli kablove. Informacije su trenutno uopštene, naše ekipe su trenutno na terenu, nemamo mogućnosti da kontaktiramo sa njima. Oečkujemo u svakom trenutku da će se neko javiti tamo i da će veze biti osposobljene danas kasno popodne, večeras ili najkasnije sutra ujutru".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.