Propisani pravilnici za primenu Zakona o zaštiti od buke

Izvor: Studio B, 11.Okt.2010, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propisani pravilnici za primenu Zakona o zaštiti od buke

Ministar životne sredine Srbije Oliver Dulić propisao je pravilnike koji treba da omoguće primenu Zakona o zaštiti od buke, usvojenog pre 15 meseci.

Zakon treba da doprinese sprečavanju i smanjenju štetnih efekata buke na zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Pravilnik o metodologiji za određivanje akustičkih zona propisuje da gradovi i opštine treba da odrede akustičke zone u kojima će odrediti granične vrednosti indikatora buke.

U tihim zonama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odnosno zaštićenim područjima, granične vrednosti biće 50 decibela danju i 40 decibela noću.

Ostale akustičke zone određivaće se u zavisnosti od postojećeg stanju i planiranih namena prostora - izgrađenosti naselja, infrastrukturnih sistema, turističkih područja, prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara. Akustičke zone biće: 1) područja za odmor i rekreaciju, bolničke zone i oporavilišta, kulturno-istorijski lokaliteti, 2) veliki parkovi, turistička područja, kampovi i školske zone, 3) čisto stambena područja.

Zone mogu biti i 4) poslovno-stambena područja, trgovačko-stambena područja i dečja igrališta, 5) gradski centar, zanatska, trgovačka, administrativno-upravna zona sa stanovima, zona duž autoputeva, magistralnih i gradskih saobraćajnica i 6) industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada. Ministar je propisao Pravilnik o metodologiji za izradu akcionih planova zaštite od buke u životnoj sredini.

Planovi se izrađuju za područja gde postoje prekoračenja graničnih vrednosti, kako bi se utvrdile mere zaštite od buke, njihovi troškovi i efikasnost, popis onih koji stvaraju buku i plan aktivnosti za sprovođenje mere zaštite od buke.

Ministar je propisao i Pravilnik o metodama merenja buke, sadržini i obimu izveštaja o merenju buke kao i kao i Pravilnik o uslovima koje mora da ispunjava stručna organizacija za merenje buke, kao i o dokumentaciji koja se podnosi uz zahtev za dobijanje ovlašćenja za merenje buke

Pravilnici su objavljeni u novom Službenom glasniku. Rok za izradu podzakonskih akata, odnosno pravilnika, bio je godinu dana od objavljivanja zakona, što je isteklo pre dva i po meseca.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DULIĆ: NEMA RAZLOGA ZA VANREDNE MERE

Izvor: Kurir, 11.Okt.2010

BEOGRAD/LESKOVAC - Ispitivanja kvaliteta vode Dunava pokazuju da je koncentracija metala na istom nivou kao i pre izlivanja boksitnog mulja u Mađarskoj, saopštilo je Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje. Ministar životne..BEOGRAD/LESKOVAC - Ispitivanja kvaliteta vode Dunava pokazuju...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.