Izvor: Blic, 26.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronašla 'umrlu' bliznakinju

Pronašla 'umrlu' bliznakinju

BEOGRAD - Snežana Knežević veruje da je njena sestra bliznakinja Svetlana, koja je proglašena mrtvom dva meseca i tri dana po rođenju, živa, jer kako kaže, niz dokumenata do kojih je mukotrpno došla unose sumnju u ceo slučaj.

- Rođene smo u Jabuci, kod Pančeva, 15. marta 1966. godine. Majka je sa nas obe prebačena u pančevačku bolnicu, a kasnije na Institut za neonatologiju u Beogradu. Jednog dana kada je majka došla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da nas nahrani, saopštili su joj da je Svetlana umrla, a na njen zahtev da vidi dete, dežurni lekar joj je samo rekao 'odneto je'. Pri napuštanju bolnice nije dobila nikakav papir, čak ni otpusnu listu za mene, a ni umrlicu za sestru - priča Snežana Knežević, inače magistar ekonomskih nauka i asistent u jednoj beogradskoj višoj školi. Snežana nikada nije prestala da traži sestru, a dodatnu nadu dobila je nedavno kada je preko medija saznala za Milutina Manojlovića iz Niša, čije je dete takođe proglašeno mrtvim, a koje je on posle duge privatne istrage uspeo da pronađe. U razgovoru sa Manojlovićem Snežana je saznala kako da traga za sestrom i koja sve dokumenta treba da prikupi. Odlučuje da krene u mukotrpno sakupljanje dokumenata, koje još traje. Pojedine papire koja je uspela da dobije su, kaže, bez broja protokola ili bez pečata.

- Na izveštaju o smrti unet je datum kada je beba preminula, po kome ispada da je umrla pre nego što je rođena. Sumnjivo je i to što se obično prvo prijavljuje prvorođena beba, a potom drugorođena, a na prijavi iz Instituta za neonatologiju redosled je obrnut. Na majčin zahtev da dobije potvrdu o tome koji nas je lekar primio i koji je uzrok smrti, na osnovu uvida u knjigu rođenih, rečeno joj je samo da je dete umrlo 18. maja 1966. godine. Pri tome nisu imali evidenciju da li su 'mrtvo' dete preuzeli roditelji ili je sahranu obavilo JKP 'Pogrebne usluge'. Majka se potom obraćala i njima i od njih dobila zvaničnu potvrdu da je 21. maja sahranjeno 'dete Knežević, staro tri dana', a kao uzrok smrti navedeno je da je 'dete nedonošče'. A, Svetlana je imala ime i bila je stara dva meseca i tri dana, a i to gde je beba bila od 18. do 21. maja niko nije znao - ističe naša sagovornica.

U opštini Savski venac Snežana je dva puta zahtevala da dobije potvrdu o smrti sestre, kao dokaz da je umrla, a nakon izbegavanja službenika da to učine rečeno joj je da je 'uništena prilikom renoviranja prostorija'. Bukvalno sam, dodaje Snežana, špijunirala mnoge ljude kako bih pronašla sestru, ali detalje te privatne istrage ne želi da navodi.

U međuvremenu naša sagovornica je privatnom istragom pronašla ženu za koju veruje da joj je sestra. Žena za koju smatra da joj je sestra, kaže, mnogo liči na nju samo što je malo krupnija. Proverila je njen izvod iz matične knjige rođenih u kome se dan rođenja podudara sa njenim, ali ne i godina. Naime, Svetlana je mlađa nego što misli.

- Prepustiću javnom tužilaštvu da preuzme istragu, jer ne znam više kome da se obratim. Svetlani ne smem da priđem, iako smo imale bliski susret. U tužilaštvu su mi savetovali da bi bilo najsigurnije da obe uradimo analize DNK, ali mi nije jasno kako to da izvedem - kaže Snežana Knežević. T. Nikolić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.