Izvor: B92, 10.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promene zakona o prosveti

Beograd -- Ljiljana Čolić najavila je da će u četvrtak Vlada raspravljati o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja.

U Kažiprstu Radija B92 ministarka prosvete i sporta je objasnila da javne rasprave povodom izmena Zakona nije bilo, zbog nedostatka vremena, a da je Prosvetni savet, koji je po zakonu morao da bude konsultovan, izostavljen iz rada na ovom dokumentu jer je, kako je rekla, nestručan.

Ministarka Čolić je optužila svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predhodnike i njihove saradnike da su za sobom ostavili dugove i da je zbog toga neophodno reorganizovati dosadašnje stručne Centre i formirati Zavod za unapređenje nastave: "Ono što smo nasledili jesu ogromni dugovi. U ovu našu zgradu su ugovori o delu, dakle finansijski ugovori sklopljeni sa pojedincima i institucijama, stigli kombijem. Ugovori su iz Centara koji sada postoje, koji figuriraju kao pravna lica. Znači, oni su finansirani od strane Ministarstva s jedne strane. S druge strane, imaju svoje devizne i žiro račune i sami raspolažu sredstvima kredita i donacija. Znači, to je jedno 'vrzino kolo' iz koga mi želimo da izađemo. Mi prosto želimo da steknemo finansijski uvid u poslovanje ovog Ministarstva. Nasledili smo ogroman dug i prosto ne znamo kako ćemo sa takvim dugom i takvim opterećenjem finansijskim da poslujemo. Mislim na klasičan dug".

Direktor centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Snežena Klašnja i direktor Centra za evaluaciju Aleksandar Baucel tvrde da su optužbe ministarke prosvete Ljiljane Čolić neosnovane. "Mi nemamo nikakve devizne račune i sva sredstva stižu preko Ministarstva prosvete, vrlo kontrolisano i sa mesečnim pravdanjem za šta su utrošena. Postoji i poseban račun za određene projekte i svaki Centar može da pravi ugovore, ali takođe uvek mora da informiše Ministarstvo prosvete za šta troši sredstva", kaže S. Klašnja, dok A. Baucel objašnjava: "Aktivnosti Centra za evaluaciju se delom finansiraju iz sredstava Svetske banke, na osnovu ugovora koji je potpisao M. Labus, kao potpredsednik savezne vlade. U ugovoru je tačno navedeno za šta se i koja sredstva troše, pri čemu celokupno trošenje sredstava se kontroliše od strane ministarstava prosvete i finansija, kao i Svetske banke".

Najavljene izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja već nekoliko nedelja izazivaju pažnju javnosti pre svega zbog toga što javnosti nije do kraja poznato šta te promene podrazumevaju. Odlaganje rasprave o nacrtu izmena Zakona na sednici Vlade, još više je pojačalo tenziju. Ukazivano je da nije ispunjen zakonski uslov da Prosvetni savet bude konsultovan, da prosvetni radnici nisu obavešteni šta će i kako da predaju od septembra meseca, da se vraća centralističko upravljanje u prosveti.

Ministarka prosvete i sporta Ljiljana Čolić očekuje da će Vlada u četvrtak prihvatiti predlog njenog ministarstva i da će po hitnom postupku biti usvojen na skupštinskom zasedanju. Ona tvrdi da će Zakon biti prilagođen realnim potrebama đaka i mogućnostima koje postoje u prosveti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.