Izvor: B92, 15.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promene brže od štamparija

Beograd -- Referendum u Crnoj Gori stavio je pečat na državnu zajednicu, a školske knjige će ponovo sadržavati podatke koji nisu tačni.

O aktuelnom istorijskom i geografskom mestu bivših republika osnovci i srednjoškolci učiće različito. Čekajući ishod referenduma, neki izdavači su stigli da štampaju udžbenike po novom programu, dok će drugi knjižarama ponuditi knjige u kojima su Srbija i Crna Gora u jednoj državi.

Od naredne školske godine na prostoru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SFRJ u udžbenicima će se neći još jedna država. U savremenu istoriju biće upisana SCG, a bivše republike svoju budućnost, na dalje, ispisivaće samostalno. Čekajući ishod referenduma, Zavod za udžbenike je spremio dve verzije udžbenika, pa će osnovci i srednjoškolci završnih razreda učiti s malim izmenama u dosadašnjem gradivu.

U geografiji će se o Crnoj Gori govoriti kao o samostalnoj državi, a razlaz republika istorija će opisati u svega nekoliko rečenica, dok će detalji, oni o grbu, himni i drugim obeležjima, biti pisani narednih godina. Nebojša Jovanović iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva kaže da se o Crnoj Gori govori isto kao i o Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj. "Ona je sada jedna od naših susednih država. Nemamo posebnu lekciju o Crboj Gori koja bi je izdvajala od bilo koje od drugih susednih država", kaže Jovanović.

Na rafovima knjižara biće prodavani i udžbenici štampani po prošlogodišnjem programu. Za razliku od velikih, mali izdavači nisu imali vremena da sačekaju ishod glasanja i da knjige odštampaju do jula. Slobodan Vuksanović, ministar prosvete, kaže da je novija istorija brža od štamparske mašine. "Svi ti poslovi se rade znatno ranije u odnosu na kraj školske godine da bi izdavači stigli da odštampaju udžbenike", objašnjava on.

Bilo da će učiti iz novih ili starih udžbenika, profesori su spremni, kao i do sada, da dodatno tumače istorijske činjenice. Milica Jović, nastavnica istorije u Osnovnoj školi Kralj Petar I, kaže da je priprema konstantno u toku. "Već godinama na Balkanu dolazi do tih promena i mi moramo da reagujemo bez obzira na udžbenike, koji su često u raskoraku s tim zbivanjima, koja ne mogu da prate jer su suviše učestala i suviše brza", kaže ona.

O državi Srbiji učiće oni koji su se rodili u Srbiji i Crnoj Gori, pamtiće je rođeni u Saveznoj Republici Jugoslaviji, kojima su, pak, predavali oni koji su živeli u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.