Promaja duva kroz užičke lokale

Izvor: Politika, 27.Dec.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promaja duva kroz užičke lokale

Stotine poslovnih prostora ostalo bez zakupaca u ovom gradu, a njihovi vlasnici su opterećeni porezom na imovinu kao da uzimaju kiriju

Užice – Zvrje ovih dana prazni mnogi lokali u tržnim centrima u središtu Užica. Kriza i besparica ostavili su ih, poslednjih godina, bez zakupaca. Još gore je na periferiji grada: tu se na prste mogu izbrojati oni poslovni prostori koji rade. Većina ih je pod ključem iako su cene zakupnina dotakle dno.

I pedesetak, sto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra mesečne kirije, koliko se van gradskog centra za zakup lokala naplaćuje (ima takve jeftinoće i u centru), teret je malim preduzetnicima da, uz ostale previsoke dažbine sa bitno smanjenim prometom, održe započeti posao. Neke užičke „gazde”, da bilo šta ućare, izdaju lokal i bez kirije, samo da zakupac za prostor plaća obaveze i komunalije.

Zbog nenadane nevolje koja ih je snašla jadikuju vlasnici poslovnih prostora. Ako zanemarimo one privilegovane, za čije objekte na glavnoj gradskoj ulici s kirijama od nekoliko stotina pa i preko 2.000 evra nema brige, jer uvek ima većih firmi i banaka koje su spremne da najbolje lokacije toliko plate, većini vlasnika koji su pare uložili da deo svoje kuće pretvore u skroman poslovni prostor zarad dodatne zarade, ispražnjeni lokal sada je na teretu. Kivni na administraciju koja, dok se svi drugi nečega odriču, žmureći gura po svome i udara po džepu kao u najbolja vremena, ti Užičani se žale da su im porezi na imovinu koje gradu plaćaju na taj prazan poslovni prostor isti kao kad su izdavali svoje lokale. Da li treba da plaćamo deset i više hiljada dinara poreza godišnje kad nemamo prihoda od kirije, pitali su nas, a mi odgovor potražili u Odeljenju za lokalnu poresku administraciju grada Užica.

Rukovodilac ovog odeljenja Zorica Ćosić upoznaje nas s podatkom da u gradu ima prijavljenih 1.119 poslovnih prostora, ali nema evidenciju o tome koliko ih trenutno nije izdato. Zatvara ih se sve više, slaže se i ona, ali napominje da njihovi vlasnici, iako ne stiču prihod, ipak imaju obavezu da plaćaju porez na tu imovinu.

– On se plaća na činjenicu da posedujete tu nepokretnost, a to da li ona donosi prihod ne utiče na iznos ovog poreza. Dakle, i Zakon o porezima i gradska odluka o prosečnoj tržišnoj ceni nepokretnosti, koja se donosi svake godine, propisuju tu obavezu bez obzira da li lokal radi. Upravo je, inače, nešto smanjen iznos poreza na poslovni prostor koji će se u Užicu plaćati u 2013. godini, i to za 2,5 odsto u odnosu na ovu godinu – ističe Zorica Ćosić. Ona dodaje da se razlika između obaveza izdatog i neizdatog lokala može iskazati preko poreza na dohodak građana, te da je naplativost poreza na imovinu za ovu godinu u Užicu veoma dobra i iznosi 90 odsto.

U ovoj službi, inače, saznali smo da se iznosi poreza na imovinu koji plaćaju ovdašnji vlasnici poslovnih prostora umnogome razlikuju. Zavise od lokacije, veličine, kvaliteta, starosti objekta i kreću se od nekoliko hiljada dinara na periferiji, pa preko 60.000 dinara godišnje koliko plaćaju gazde traženijih lokala u centru. Što i nije odgovarajuća srazmera, budući da prvi ne prihoduju ništa, a drugi od zakupnina uzimaju desetak i više hiljada evra tokom godine.

Postoji mogućnost, koju su neki i iskoristili, da prazan poslovni pretvore u stambeni prostor, jer im to smanjuje poreske troškove s obzirom da se na stan plaća znatno manji porez nego na lokal. No ni ta promena namene nije laka. Valja je obaviti u gradskoj upravi za urbanizam, a procedura je duga i zahtevna, pri čemu se teško ostvaruje ako taj poslovni prostor ranije nije korišćen kao stambeni.

B. Pejović

objavljeno: 28.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.