Prolom – banja za leto i zimu

Izvor: Politika, 30.Jun.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prolom – banja za leto i zimu

U zimskom periodu, jednomesečni boravak košta samo koliko se potroši za ishranu, a zahvaljujući ugovoru sa Fondom PIO, koji omogućava penzionerima da otplaćuju boravak na šest rata, u Prolom banji sezona traje čitave godine

Prolom banja – Kad se sa puta Niš–Priština, kod Rudara, skrene na jug ka Prolom banji, pred očima namernika nižu se brda obrasla gustim hrastovim i bukovim šumama, pa se čini da je i sam prolazak ovim krajem dovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za oporavak. Sa obe strane krivudavog ali dobrog asfaltnog puta uzdižu se kao karmin crvene stene – svedočanstvo o prisustvu ruda, koje su se ovde iskopavale još u doba Rimljana.

Danas je Prolom banja, smeštena na 600 metara nadmorske visine i okružena planinama Radan, Sokolovica i Meanskim planinama, svojevrsni „rudnik" zdravlja koji čitavoj kuršumlijskoj opštini donosi zaradu. Iako je poznato da su ljudi tu dolazili na lečenje još pre 70 godina, Prolom banja je tek u novije vreme postala izuzetno posećena. Vladimir Branković, šef recepcije hotela „Radan", kaže za naš list da je to, pre svega, zbog zvanično potvrđenih izuzetnih svojstava vode i blata u lečenju kožnih i bubrežnih bolesti, po kojima se ovo mesto pročulo i van granica naše zemlje. Banja ima svoje lekare, specijaliste interne medicine, fizijatrije i dermatologije, a kao supervizori gostuju i profesori sa fakulteta.

Kraj lepo uređenog izvorišta, okružen zelenilom i cvećem, uzdiže se hotel „Radan", čiji je kapacitet 424 ležaja u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i apartmanima. I u svakoj sobi je i slavina sa banjskom vodom. U sastavu hotela je i terapijski deo: bazen, džakuzi, sauna... Za osnovne hotelske usluge plaća se 2.200, a kompletan bolesnički dan 2.800 dinara. Za one sa više prohteva (podvodna masaža i slično) cena je 3.000. U privatnom smeštaju dan boravka staje između 400 i 500 dinara.

– Mi, praktično, nemamo banjsku sezonu, odnosno radimo čitave godine. Tome doprinosi i akcija „Prezimljavanje", koju smo počeli pre tri godine. Naime, u zimskom periodu ovde jednomesečni boravak košta samo koliko se potroši za ishranu. Zbog toga, kao i zbog ugovora sa Fondom PIO, koji omogućava penzionerima da otplaćuju boravak na šest rata, mi gotovo uvek imamo popunjene kapacitete – kaže za naš list Vladimir Branković.

Osim lekovite vode i blata, gostima banje željnim relaksacije na raspolaganju su i staze za šetnju, prva sa blagim usponima ka Sokolovom visu ispod kojeg je jedan od izvora lekovite vode, druga ka Gajtanskim vratima za one malo mlađe i jače (pet kilometara) i najzad, najteža i najatraktivnija – do Đavolje varoši. Ona ide kroz šume, useke i uspone čitavih devet kilometara, a za one manje sklone avanturama, do lokaliteta koji je među favoritima za zvanje jednog od čuda prirode svakodnevno se organizuju izleti autobusom.

Dragan Borisavljević

---------------------------------------------------------

Flaširana voda i sokovi

Sliku Zavoda za rehabilitaciju Prolom banja, koji posluje u okviru AD „Planinka", upotpunjuje nedavno izgrađena fabrika za flaširanje lekovite vode i proizvodnju sokova. Kako nam je rekao Zoran Dušić, šef proizvodnje, tu se puni 8.000 boca na sat, koje se, osim na domaće tržište, plasiraju i u izvoz.

[objavljeno: 01/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.