Izvor: RTS, 26.Feb.2021, 07:05

Prokupac, bagrina, tamjanika – ovim vinima Srbija može da osvoji svetske kupce

Svet je prepun francuskih sorti grožđa, ali se i srpske autohtone i odomaćene vrste poput prokupca i tamjanike probijaju ka našem i evropskom kupcu. I negotinska, lokalna i regionalna bagrina, sa mirišljavom i voćnom bobicom i vinom, našla je svoje mesto u jednoj od naših najgledanijih serija, a preko negotinskih vinograda osvaja sve veće površine ali i naše i strane hedoniste.
Bagrinu možemo nazvati srpsko-rumunsko-mađarskom sortom grožđa. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U "Tajnama vinove loze" dovodi do ljubavi, spaja i razdvaja porodice. Zovu je i dinka, i bagrina. Zaboravljena je, osetljiva i zahtevna, sa mineralnim i cvetnim karakterom u vinu.

"Dobro je da Srbija svoj vinski identitet gradi na vinskim sortama, kao što to čine ostale vinske zemlje u Evropi. Srbija poseduje jedan fond autohtonih, starih lokalnih sorti i za sada prokupac ima najveću šansu za neku promociju srpskog vinarstva u Srbiji i van granica Srbije", ukazuje prof. dr Slavica Todić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
U opšte svetskoj eri kaberneizacije i šardoneizacije, Srbija je sa oko 20-ak hiljada hektara pod vinovom lozom, iznedrila mirišljavu i muskatnu crnu i belu tamjaniku, tajnovitu jagodu i ranku, smederevku i jedinstveni prokupac.
"U dogledno vreme mi planiramo da radimo sortu prokupac. Župa je poznata po prokupcu. Njegovo stanište je Župa. Ne želimo da begamo od prokupca, već smo ga i radili ove godine, jednu seriju. Imamo u planu da sadimo novi zasad prokupca. I radićemo sortu jagoda", kaže vinar iz Župe Saša Žarković. 
Sandra Pavlović iz vinoteke "Vajn korner" sa Novog Beograda ukazuje da u svetu vinarstva postoji težnja da se vratimo korenima, odnosno, autohtonim sortama.
"Stranci koji su dolazili u našu vinoteku želeli su da probaju prvenstveno vina tipična za naša podneblja, a to su vina koja nisu imali priliku da probaju ranije. Autohtone sorte grožđa su te koje vinima daju autentičnost a samim tim i veću šansu plasmana na svetsko tržište", naglašava Pavlovićeva.
Da Srbija u vinogradarsko-vinskom svetu, konja za trku ima, pokazuju i zlatne medalje na čuvenom Dekanteru, u vinskoj Italiji, Bergamu i Meranu, dalekoj Kini, u Briselu i Beču.
Autohtono, jedinstveno i zaboravljeno grožđe a potom i vino, kažu stručnjaci, naša je realna budućnost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.