Izvor: B92, 23.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat za povratak stručnjaka

Beograd -- Ministarstvo za dijasporu Srbije pokrenuće projekat privremenog povratka stručnjaka u Srbiju.

Ministarstvo je danas potpisalo Memorandum o razumevanju sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) o saradnji u realizaciji tog projekta. U saopštenju Ministarstva se navodi da je tim programom planirano da se 25 visokoobrazovanih stručnjaka srpskog porekla, koji u Holandiji imaju dozvolu stalnog boravka ili holandsko državljanstvo, privremeno vrati i radi u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Oni bi se privremeno vratili u Srbiju kako bi svojim znanjem i radom u privatnom i javnom sektoru dali doprinos razvoju zemlje, dodaje se u saopštenju.

Pilot faza projekta trajaće do aprila 2008, a stručnjaci koji budu učestvovali u njemu, mogu da se vrate u Srbiju na period do šest meseci.

Zainteresovane institucije iz Vladinog i nevladinog sektora obraćaće se Ministarstvu za dijasporu ili kancelariji IOM-a u Beogradu kako bi se informisali o potencijalnim kandidatima i njihovim kvalifikacijama, ali i o potrebama za kadrovima koje kao poslodavac imaju.

Poslodavci neće imati nikakve troškove za stručnjaka koga budu primili na rad u Srbiji, jer će troškove njihovog avio-prevoza, plata i boravka u Srbiji snositi holandsko ministarstvo spoljnih poslova.

Međunarodna organizacija za migracije sprovodi projekat privremenog povratka stručnjaka u nekoliko zemalja regiona, uključujući BiH i Crnu Goru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.