Izvor: B92, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat za pomoć u školovanju dece

Beograd -- U Skupštini Srbije predstavljen je projekat kojim bi problem školovanja dece ometene u razvoju ubuduće mogao da bude rešen.

Mnoge zemlje u svetu danas su uključene u projekt tzv. inkluzivnog obrazovanja, koji podrazumeva potpuno učešće sve dece u redovnom školskom sistemu, bez obzira na pol, nacionalno, versko i socio-ekonomsko poreklo, sposobnosti i zdravstveno stanje.

Otvarajući skup na kome je predstavljen projekat obrazovanja, predsednik parlamenta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predrag Marković naglasio je da je dečji svet "najsuroviji od svih delova društva", ali da je zadatak Skupštine da donese zakone kojima bi problemi na koje nailaze bili na što lakši način prevaziđeni: "Skupština će izglasati na osnovu lobiranja, međunarodnih standarda, uveravanja iz nadležnih ministarstava sve ono što je neophodno. Hoćemo li to da primenimo? I hoćemo li da uspemo to da primenimo posebno tamo gde su nemoćni, gde su deca? Bojim se da nećemo."

Predstavnica organizacije "Save the children", Dušanka Gačić-Bradić objasnila je na koji način će se ovaj projekat primenjivati u praksi: "Ukoliko dete ima smetnje u intelektualnom razvoju mi nećemo reći da je problem u tom detetu i u nedostatku njegovih kapaciteta da prati redovnu nastavu. Mi ćemo reći da mi kao obrazovni sistem nismo učinili ono što smo mogli i što smo dužni da učinimo da bi i to dete moglo da se uključi u redovni obrazovni sistem."

Profesorka Univerziteta u Edinburgu Alison Klos predstavila je škotska iskustva u vezi sa inkluzivnim obrazovanjem, objašnjavajući da su i Škotska i Srbija na početku implementacije ovog programa.

Učesnici skupa složili su se da je uključivanje dece ometene u razvoju u redovnu školu u Srbiji moguće, uz upozorenje da uslovi u kojima bi oni trebalo da budu sprovedeni često nisu optimalni ili idealni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.