Proizvodnja mleka je mnogo skupa

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 28.Okt.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja mleka je mnogo skupa

BEOGRAD - Uvozom mleka na može se rešiti problem snabdevanja tržišta u Srbiji, jer slobodnog sirovog mleka u regionu nema, a kad bi se uvozilo kao gotov proizvod ono bi na našem tržištu bilo od 20 do 30 odsto skuplje od domaćeg, saglasili su se članovi Upravnog odbora Udruženja proizvođača mleka.

Predsednik UO Udruženja Ljubiša Jovanović rekao je na konferenciji za novinare da je potrebno da hitnom intervencijom iz rebalansa budžeta bude isplaćena premija za mleko minimum >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pet dinara po litru, koju bi ostvarili svi proizvođači, pa i oni veliki koji u protekle dve godine ne dobijaju subvencije.

Jovanović je ukazao da je proizvodnja mleka u Srbiji preskupa, kao i da su veliki problemi nepostojanje tzv. "zelene nafte" koja postoji svuda u svetu, previsoke cene đubriva, agrohemije i napomenuo da se početak sunovrata vezuje za 2009. godinu, kada su ukinute subvencije.

On je ocenio da je neophodno obezbediti bar dva i po puta veći agrarni budžet za narednu godinu i dodao da postoje samo dugoročna rešenja.

- Tražimo i da se rasni sastav prebira i da se indirektno ili direktno premere hektari obradive površine, bez te tri mere mi nemamo rešenje - naglasio je Jovanović.

Ističući da su subvencije alat državne kontrole za uvođenje proizvedenog mleka u regularne tokove, on je upozorio da minimum 40 odsto proizvodnje mleka odlazi u "sivu zonu".

- Predlogom Uredbe kojom bi se dozvolio uvoz mleka, šalje se poruka proizvođačima da državi domaće mleko ne treba, mlekarama da će za njih uvek pokušati da se nađe neko u opciji, a potrošačima da moraju da plaćaju skupo mleko i kravama da potraže neku drugu državu gde ćemo proizvoditi mleko ili da idemo u klanicu - zaključio je Jovanović.

On je istakao da je potrebno strukturno, sistemsko ulaganje u poljoprivredu, mlečno govedarstvo i da tu rešenja na kratak rok nema, a čak i da se država sutra okrene proizvodnji mleka kako treba rezultati bi bili vidljivi tek za dve godine.

Jovanović je kao primer za smanjenje broja mlečnih krava u Srbiji naveo da ih je 1989. bilo 938.000, a danas upola manje - oko 456.000 i dodao da se sa tom količinom grla ne može proizvoditi mleko.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.