Proizvođači očekuju pomoć države

Izvor: Glas javnosti, 14.Nov.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođači očekuju pomoć države

BEOGRAD -  U strategiji razvoja industrije, koji je usvojila Vlada, navodi se da je ključ uspeha u ulaganju u prerađivačku industriju sa visokom dodatom vrednošću. Oni koji se bave takvom proizvodnjom kažu da su u krizi očekivali veću pomoć države, ali je, navode, nisu dobili.

Vasa Lekić iz "Fudlenda" kaže da firma, ukoliko želi da se probije na neko tržište, mora da ima atraktivne proizvode i da uloži novac da bi uopšte ušla u tržišnu utakmicu. "To država mora da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prepozna i da u toj prvoj ili drugoj godini refundira troškove marketinga koji nisu mali", navodi Lekić.

Proizvođači kažu da im je teško da budu konkurentni na drugim tržištima ukoliko ne dobiju finansijski podsticaj države.

Jelena Samardžić iz kragujevačkog preduzeća "Promotor Irva" navodi da bi konkretna pomoć mogla da se ogleda u povoljnijim kreditima sa manjim kamatama, prenosi RTS.

"Mi trenutno plaćamo daleko više kamatne stope od svih svojih konkurenata. Tako da u ovom trenutku ne možemo govoriti o nekoj pomoći države", navodi Samardžićeva.

Struka poručuje da veliku šansu za proizvodnju finalnih proizvoda imaju kooperanti. Kako navodi potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić, na državi je da prepozna koji su to lanci, posle "Fijata".

"Ako je to do sada bio 'Fijat', možda će sutra biti neko kao što je 'Mišlen', možda će tražiti određenu podršku za proširenje proizvodnje ili za proširenje mreže kooperanata", navodi Džagićeva.

Prema strategiji za razvoj industrije, Vlada nadu polaže u automobilsku i prehrambenu industriju, odnosno u finalne proizvode. Cilj je da se do 2020. godine, kako kažu, poveća izvoz proizvoda srednjih tehnologija, uz pad onih koji su baziranih na resursima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.