Izvor: RTS, 13.Jun.2021, 08:56

Prohor Pčinjski – manastir stariji i od Hilandara

Manastir Prepodobnog Prohora Pčinjskog obeležava 950 godina postojanja i sedam vekova od upokojenja kralja Milutina, koji ga je u 14. veku obnovio. Posle liturgije koju je služio patrijarh Porfirije, usledila je svečana akademija kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Patrijarh Porfirije poručio je u manastiru Prohor Pčinjski, u besedi nakon liturgije, povodom 950 godina od osnivanja tog manastira, da je molitva Hristova poziv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na jedinstvo, i to ne na bilo kakvo jedinstvo – ne na jedinstvo u ideologijama ovoga sveta, ne na jedinstva koja nas dele od drugih, nego na jedinstvo upravo u Hristu.

"Poseban značaj Svetog oca Prohora je u tome što on mirotoči, iz njegovih svetih moštiju teče sveto miro kojim se pomazuju naši vernici koji dolaze i traže njegovu pomoć i koji se njemu obraćaju za pomoć, za isceljenje u bolestima, nevoljama. Manastir Svetog Prohora Pčinjskog dosta je stradao, ali je takođe i obnavljan", rekao je iguman manastira otac Metodije Marković.
Oni koji dolaze u manastir kažu da je sam boravak u manastiru dovoljan, a normalizaciju epidemijske situacije dočekali su sa radošću kako bi mogli da dođu i proslave veliki jubilej manastira.
"U današnjem svetu koji je nemiran, koji je pun nevolja, mi pravoslavni narodi moramo da se držimo bliže. Na taj način mi zajednički svedočimo onim osnovnim tradicionalnim vrednostima i hrišćanskoj ljubavi", napominje mitropolit belgorodski i starooskoljski gospodin Jovan.
Manastir, koji se nalazi na šumovitim obroncima planine Kozjak, na levoj obali gornjeg toka Pčinje, u blizini sela Klenike, na 375 kilometara od Beograda, bio je u okviru vizantijske države sve do Nemanjinih osvajanja između 1180. i 1190. godine. U sastav Srbije ulazi tek krajem 12. veka, u vreme velikog župana Stefana Nemanje. 
Manastir Svetog Prohora Pčinjskog dosta je stradao, ali je takođe i obnavljan.
Stavljen je pod zaštitu Zakona, kao spomenik kulture 1950. godine, a 1979. godine proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.  
Manastir je i kulturno-prosvetni centar, u kojem su bogoslovska škola, prepisivačko-iluminatorska radionica, a uči se ikonopisački zanat.
Mošti Sv. Prohora nalaze se u maloj pokloničkoj kapeli u unutrašnjosti manastira, iz kojih već skoro ceo milenijum izvire čudotvorno miro.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.