Programski savet o muzici na RTS-u

Izvor: RTS, 03.Maj.2018, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Programski savet o muzici na RTS-u

U četvrtak, 26. aprila 2018, održana je VI redovna sednica Programskog saveta RTS-a posvećena temi "Mesto muzičkih programa Radija i Televizije u očuvanju, razvijanju i unapređenju kulturnih potreba najšire javnosti".
Posle uvodnog izlaganja prof. dr Milivoja Pavlovića, i rasprave u kojoj su učestvovali članovi Saveta Vuk Žugić, Ivan Karl, Borka Popović i Predrag Obradović, potom zamenik predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Upravnog odbora RTS-a Dragan Karadžić i predstavnici RTS-a, Radio Beograda, Televizije Beograd, Muzičke produkcije RTS-a i PGP RTS-a: Ivana Neimarević, Bojana Žižić, Dragomir Stanojević, Saša Kovačević, Silvana Grujić i Vladimir Graić, Savet je jednoglasno usvojio sledeći zaključak:
RTS ima snažne, kompetentne i profesionalno dobro organizovane ansamble i pojedince koji svakodnevno šalju slušaocima i gledaocima obilje muzike najrazličitijeg žanrovskog usmerenja – bilo da je ranije snimljena, da se izvodi uživo ili se direktno prenosi iz najuglednijih domaćih ili inostranih dvorana.
Uređivački kriterijumi muzičkih programa Radio Beograda i Televizije Srbije su stabilni i usklađeni s načelima, strateškim opredeljenjima i pravcima razvoja kulture Srbije u celini.
Muzika u programima našeg Radija i Televizije je na visokom umetničkom nivou i ide u susret ključnim duhovni potrebama građana. Kao nerazdvojni deo radijskog i televizijskog programa, muzičke emisije RTS-a uvažavaju, vrednuju i razvijaju živu, produktivnu muzičku tradiciju srpskog naroda i svih građana Srbije, ali ostaju otvorene i za najviše vrednosti drugih kultura i civilizacija.
S obzirom na činjenicu da se srpska muzika, posredstvom programa RTS-a, razliva i preko administrativnih granica Republike Srbije, u regionu i dijaspori, ona je temeljna odrednica duhovnog identiteta i samosvojnosti srpskog naroda.
Obaveza je organa RTS-a i svih njegovih redakcija da očuvaju i unapređuju nesporne vrednosti svojih muzičkih programa, da jačaju kapacitete javnog medijskog servisa u oblasti muzike, da unapređuju postojeće i dalje razvijaju kulturne potrebe svih građana, a posebno dece i omladine.
Prof. dr Milivoje Pavlović
predsednik Programskog saveta RTS-a

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.