Programiranje i kodiranje – novine u nastavi informatike

Izvor: NovaEnergija.net, 01.Sep.2017, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Programiranje i kodiranje – novine u nastavi informatike

Učenici petog razreda od 1. septembra dobijaju novi obavezan predemt – Informatiku i računarstvo. Najvažnija novina u odnosu na dosadašnju nastavu informatike biće učenje programiranja.
Cilj predemeta je da razvija digitalnu pismenost učenika, odnosno da osbosobi đake u Srbiji da razlikuju bitne od nebitnih, kao i tačne od netačnih informacija koje im pruža internet, kao i da nauče da svakodnevne probleme rešavaju na digitalan način.
Deca su >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << sada žitelji digitalnog društva. Hajde da im napravimo obrazovno okruženje u kojem će moći da iskoriste te lako dostupne informacije za stavri za koje zalažu. Ako je oko škole mnogo plastičnog đubreta, hajde da im napravimo mobilnu aplikaciju koja će im pomoći da zabeleže sve to. Moćićemo da budemo proaktivni“, rekla je Katarina Aleksić, nastavnica informatike OŠ “Branislav Nušić”.
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da će Informatika i računarstvo, kao oavezan predmet, pomoći osnovcima pomoći osnovcima da savladaju osnove programiranja i kodiranja i da počnu da razmišljaju analitički.
Još važnije je što će ovaj predmet naučiti osnovce da počnu da razmišljaju analitički. Cilj Vlade Srbije da obezbedi da obrazovni sistem stvara generacije koje umeju da razmišljaju, da budu timski igrači koji umeju da rešavaju probleme“, navela je ona.
Brnabić je rekla da je ovaj projekat realizovan za manje od godinu dana i da je na njemu rađeno timski.
Uspeli smo da za manje od godinu dana umrežimo škole, da nabavimo svu potrebnu opremu, da napravimo programe i da obučimo sve nastavnike da bi ovo od sutra krenulo. Ovaj projekat je pokazao da javna uprava ne mora da bude spora, troma i neefikasna“, navela je ona.
Ministar prosvete Mladen Šarčević kazao da se ozbiljne promene nastavnog plana očekuju 2018. godine, a da je peti razred deo reformske pripreme. Prema njegovim rečima, obezbeđeno je dovoljno računara za izvođenje nastave, kao i da predstoji nabavka dodatnih računara.
Ministar prosvete je naveo i da ima dovoljno nastavnika koji će predavati informatiku u petom i šestom razredu. Dodao je da je doneta odluka da se zaposli 40 servisera koji će se baviti održavanjem računara.
Nastava informatike će se izvoditi u 1.219 škola na 1.591 lokaciji za oko 69.400 učenika koje će podučavati 2.270 nastavnika.
Izvor: Beta, N1
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.