Izvor: B92, 23.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program za prekvalifikaciju vojske

Niš -- Pored postojećeg, beogradskog Centra za obuku oficira i podoficira vojske koji su ostali bez posla, biće otvoren još jedan.

Novi centar nalaziće se na Mašinskom fakultetu u Nišu, a biće otvoren sledećeg meseca. U planu je da se u tom centru prekvalifikuje, u naredne dve godine, 400 vojnih lica. Podsetimo, u toku ove godine bez posla u Vojci Srbije i Crne Gore ostaće 9.300 ljudi, a procenjuje se da će do 2010. taj broj iznositi između 20.000 i 25.000 ljudi. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Za sve one koji su završili vojne škole i stekli znanja neprimenljiva u civilstvu, Ministarstvo odbrane je uz pomoć donacija napravilo program za prekvalifikaciju pod nazivom "Prizma". Jedan od budućih polaznika tog programa je i pukovnik Slobodan Tadić, načelnik Uprave za kadrove. "Ja sam školovan za artiljerijskog oficira i niz drugih mojih kolega, koji se na taj način školuju, znači treba obezbediti ljudima da imaju bar ravnopravne šanse", kaže pukovnik Tadić.

Otvaranje Centra u Nišu finansira Vlada Kraljevine Holandije sa 700.000 evra. Vojni ataše holandske ambasade, Jan van den Elsen, kaže da je za holandsku vladu Balkan, a posebno Srbija i Crna Gora, važna oblast i da zbog toga pomaže reforme u našoj zemlji. "Mir je veoma važan za sve. Balkan je deo Evrope i mi ne želimo da se ponovi ono što se dešavalo pre 10-tak godina ovde", poručio je taj diplomata.

Polaznici će moći da steknu znanja iz oblasti menadžmenta u industriji, informacionim sistemima, zaštiti životne sredine, itd. Cilj je da se osposobe da sami pronađu posao ili da samostalno započnu novi. Dr Miroslav Trajanovic, menadžer Centra za obuku, objašnjava kako je projekat zamišljen: "Mi pitamo privredu koji su vaši problemi? Onda od njihovih problema pravimo projektne zadatke i daćemo oficirima da rade te zadatke, ali daćemo svakom oficiru i mentora, koji će mu pomoći da zajedno sa školovanjem radi svoj projektni zadatak i sa tim projektnim zadatkom dođe kod svog potencijalnog poslodavca i kaže- evo ja imam znanje koje može vama da pmogne da rešite vaše probleme."

Za prekvalifikaciju u niški Centar za obuku mogu da se prijave bivša vojna lica sa teritorije cele zemlje, a ove godine biće održana i dva kursa koja će moći da pohađa po 100 polaznika, izveštava dopisnik B92 Aleksandra Stanković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.