Izvor: B92, 12.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program za istraživanje i razvoj EU

Beograd -- Srbija se sutra pridružuje programu koji će joj omogućiti učešće u naučnim inicijativama, ravnopravno sa članicama EU.

Pristupanje sedmom Programu za istraživanje i razvoj EU koji će biti realizovan u periodu od 2007. do 2013. u ime Srbije potpisaće sutra u Briselu ministarka za nauku Ana Pešikan. Ukupan budžet programa iznosi više od 50 milijardi evra, a učešće u njemu omogućava međunarodnu naučno-istraživačku saradnju i realizaciju projekata iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << različitih oblasti prirodnih, tehničkih i društvenih nauka.

Ministarka nauke Ana Pešikan kaže da je potpisivanje sporazuma prvi pravi korak Srbije ka evropskim integracijama, koji će otvoriti mnoga vrata našim istraživačima i naučnicima.

"Srbija ima dobar naučni potencijal, zbog toga želimo da motivišemo naše naučnike da pripreme što veći broj projekata, u tome ćemo im pomoći", rekla je Ana Pešikan.

Ona je najavila da će u okviru Srpske akademije nauka i umetnosti i Beogradskog univerziteta biti osnovana agencija koja će pomagati naučnicima da njihovi projekti budu što bolje osmišljeni i "upakovani".

Programom za istraživanje i saradnju EU rukovodi Objedinjeni istraživački centar Evropske komisije koji će, prema rečima direktora Rolanda Šenkela, pomoći Srbiji da preuzme naučne i tehničke osnove zakonodavstva EU u oblastima očuvanja životne sredine, kvaliteta hrane, energetike i bezbednosti.

"Želimo da sarađujemo sa Srbijom, možemo vam pružiti najbolje savete iz svih naučnih oblasti", rekao je Šenkel.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.